Hlavní obsah

Poslanci budou zase řešit pandemickou novelu, jednání se může protáhnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novelu pandemického zákona, kterou minulý týden vetoval Senát, budou poslanci projednávat od úterního odpoledne. Politici nevylučují dlouhou debatu. Informaci Novinkám potvrdili po jednání grémia Sněmovny dva šéfové vládních klubů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jednání Sněmovny o pandemickém zákonu

Článek

„Dnes první bod, pandemický zákon vrácený Senátem, druhý a třetí bod – vydání poslanců (Andreje) Babiše (ANO) a (Bohuslava) Svobody (ODS). A pak další body, dá-li opozice,” napsal optimistický šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný Novinkám.

A podotkl, že se musí pořadí bodů ještě schválit při hlasování o programu schůze, které by mělo proběhnout během odpoledne.

„Legislativní zmetek.“ Senátoři odmítli pandemický zákon

Domácí

„Bude,“ odvětil také šéf klubu ODS Marek Benda na dotaz, zda panuje shoda na tom, že bude pandemická novela prvním bodem nové schůze.

Prostě to přehlasujeme. Vládní poslanci pandemickou novelu měnit nebudou

Domácí

Na základě nového uspořádání se tak nejprve dostane na pořad kontroverzní novela, kterou minulý týden odmítl Senát. Výborný také již dříve naznačil, že chtějí senátní veto přehlasovat většinou 101 hlasů. „Tento zákon jsme v této verzi už jako Sněmovna jednou schválili,” řekl Novinkám.

To předpokládá i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který řekl, že v opačném případě vládu požádá o nouzový stav na 14 dnů. Vysvětloval, že je zhruba do poloviny března potřeba zachovat opatření ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách, která mají před nákazou chránit seniory.

Jurečka: Je potřeba, aby STAN zlepšil komunikaci

Domácí

Nejvíce hlasů pro zamítnutí novely se minulý týden objevilo mezi senátory STAN. Členové horní komory již před hlasováním poukazovali na možnou protiústavnost některých ustanovení. Kritizovali také zrychlené schvalování předlohy ve stavu legislativní nouze.

Dlouhé hodiny, možná dny

Nyní se tak očekává, že podobně jako při úvodním projednávání novely, které se táhlo bez přestávky zhruba 35 hodin, bude jednání dlouhé. Obstrukce již avizoval klub hnutí SPD.

Babiš obrátil a brání se vydání

Domácí

Koaliční poslanci proto zřejmě opět zkrátí dobu, po kterou mohou jednotlivci vystupovat, na dvakrát pět minut v obecné podrobné rozpravě. To se však netýká řečníků s přednostním právem. S dlouhými projevy tak zřejmě vystoupí předseda SPD Tomio Okamura i šéf jeho poslanců Radim Fiala.

Podle Adamové se vydání Babiše nestihne

Možnost projednávání dalších bodů proto mírní předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Vzhledem k avizovaným obstrukcím SPD se nedomnívám, že se dostaneme k čemukoliv dalšímu,“ napsala Novinkám.

Přehledně: Co mění novela pandemického zákona, o kterou se tak bojovalo

Domácí

Původně se přitom očekávalo, že na začátku schůze bude zmiňované jednání o vydání jak šéfa hnutí ANO Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo, tak vládního poslance Bohuslava Svobody (ODS) kvůli sporu o Opencard.

Zas a znova demonstrace

Demonstraci proti novele před budovu Sněmovny na Malostranské náměstí na 14. hodinu svolala opět inciativa Chcípl PES

Za hranou, vrchol nevkusu. Politiky pohoršila šibenice na demonstraci

Domácí

Již v době, kdy poslanci zákon projednávali poprvé, odpůrci novely v blízkosti dolní komory opakovaně protestovali. Kontroverze tehdy vzbudilo, že někteří vztyčili makety šibenic.

Akce se opakovaly také během jednání Senátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám