Hlavní obsah

ON-LINE: Hlasování o důvěře vlády skončilo. Vláda důvěru získala

• Aktualizováno
Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Poslanci vyslovili důvěru vládě Petra Fialy (ODS). Jednání, které trvalo 23 hodin, se zapíše jako nejdelší vyslovování důvěry kabinetu v období samostatné České republiky. Novinky dění ve Sněmovně sledují v on-line přenosu.

Záznam: Jednání sněmovna 13.1.2022Video: ČTK

 
Článek

19:40 - Vážení čtenáři, vážené čtenářky, dnešní on-line z jednání Poslanecké sněmovny k vyslovení důvěry vládě Petra Fialy (ODS) je u konce. 

19:34 - Premiér Fiala požádal předsedající o slovo. „Jméněm svým i jménem vlády České republiky vám děkuji za vyslovení důvěry,” prohlásil Fiala.

Fialovi došel poblahopřát podáním ruky jeho předchůdce, expremiér Andrej Babiš (ANO).

19:32 - Výsledek hlasování potvrdili ověřovatelé schůze. Platí tedy výsledek 106 poslanců pro ku 87 poslanců proti.

19:16 - Dle očekávání vláda Petra Fialy získala důvěru. Ze 193 přítomných poslanců se pro vyslovilo 106 z nich. Důvěru vládě nedali poslanci hnutí SPD a ANO, konkrétně jich bylo 87.

19:11 - Všichni přítomní poslanci odhlasovali. Nyní se budou přibližně 20 minut hlasy počítat a ověřovat.

19:08 - Poslanci opozice dle očekávání hlasují proti vyslovení důvěry vládě, koaliční zákonodárci naopak pro.

18:50 - Jako první bude hlasovat poslanec Aleš Dufek (KDU-ČSL).

18:48 - Do rozpravy se již nikdo nepřihlásil. Poslanci přistoupí ke jmenovitému hlasování.

Pro vyslovení důvěry vládě musí být pro nadpoloviční většina přítomných poslanců. Nejprve se vylosuje jméno poslance, který zahlasuje, následně budou hlasovat další v abecedním pořadí. Zákonodárce nahlas řekne, zda hlasuje pro, proti, nebo se zdržuje. Následně se hlasy sečtou.

18:39 - Slovo si vzal expremiér Babiš. Ohrazuje se vůči tvrzením Fialy a hájí kroky své vlády.

18:38 - Následuje vystoupení předsedy poslaneckého klubu SPD Radima Fialy. Ten avizoval, že SPD důvěru vládě nevysloví.

18:35 - Fiala si stanovil šest osobních priorit, z nichž se chce na konci funkčního období občanům zodpovídat.

„Mojí první prioritou je zavedení daňové brzdy, která automaticky zastropuje zvedání daní, tak aby je další vlády nemohly zvedat. Druhou je předložení důchodové reformy,” vyčetl premiér. Mezi zbývající priority patří zahájení tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany, dále chce postavit 200 kilometrů dálnic, upravit a modernizovat učební plány.

„Poslední priorita je symbolem digitalizace. Chci, aby zanikla povinnost u sebe nosit občanský průkaz a další doklady, protože ty v tomto období nahradíme jejich elektronickou podobou,” řekl Fiala.

Na závěr proslovu opět požádal poslance o vyslovení důvěry vládě.

18:34 - „Chceme přinést změnu, chceme dát naději všem občanům. Nejsme populisté, nechceme planě sliboval, ale že této Sněmovně a všem našim voličům chceme za 4 roky složit účty, jak jsme pracovali a plnili sliby, k nimž jsme se zavázali,” končil svůj proslov Fiala.

18:29 - Kvůli špatnému hospodaření a krokům předchozí vlády Andreje Babiše (ANO) bude podle Fialy nutné šetřit. „Je nutné šetřit, a to i proto, že v uplynulých letech stát bobtnal,“ řekl Fiala a podložil to počty zaměstnanců z minulých let a výdaji na jejich platy.

18:26 - Premiér se omluvil také za vulgaritu, kterou ve středu v podvečerních hodinách zachytily mikrofony. Fiala směrem k vládnímu kolegovi Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) pronesl v návaznosti na zdlouhavá vystoupení opozičních poslanců, že už ho to „taky se...”. „Omlouvám se těm, kterých se můj výrok dotknul,” uvedl.

18:22 - Závěrečného slova před hlasováním se ujal premiér Fiala. „Celých 22 hodin jsem poslouchal výtky opozice a teď na ně budu reagovat,” řekl na úvod svého vystoupení.

Nesouhlasí s opozičním hnutím ANO, že jejich vláda předala té Fialově zemi v dobrém stavu. Vyčetl jim jejich hospodaření či prohlubování inflace.

18:20 - Předseda SPD Okamura se vrátil k dopolední mimořádné schůzi týkající se peněžitých darů pro hnutí STAN. Podle něj členové hnutí okolnosti nevysvětlili. Zopakoval svou výzvu směrem k premiéru Fialovi, aby z funkce vicepremiéra a ministra vnitra odvolal šéfa Starostů Víta Rakušana.

18:19 - Premiér Fiala přenechal slovo Okamurovi. Vystoupí po něm.

18:18 - Předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová si stojí za tím, že měla právo přerušit Okamuru v jeho řečnění. Předtím než se Okamura přihlásil s přednostním právem řídící schůze ukončila rozpravu a vyzvala premiéra Fialu k závěrečnému slovu.

18:10 - K řečnickému pultu se postavil předseda SPD Tomio Okamura. Jako už několikrát během schůze se dohaduje s řídícím schůze, že nechce být přerušován během svého projevu.

18:08 - Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala se ohrazuje proti slovům poslance KDU-ČSL Marka Výborného, který u řečnického pultu prohlásil, že koaliční poslanci jsou plní sil a opozice je neutahá. Prohlásil to v narážce na rekordně dlouhé noční jednání.

„Jak nás neutaháte? Vy nás žádáte o důvěru,” tázal se Fiala.

18:07 - Ministr Stanjura uznal, že Vildumetzová Mračková konala podle jednacího řádu.

18:05 - Poslanci si odhlasovali jednání i po 21. hodině.

18:02 - Jako první si slovo vzala místopředsedkyně Sněmovny a poslankyně hnutí ANO Jana Vildumetzová Mračková. Vrátila se k rannímu jednání, kdy ji ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nařkl z toho, že porušila jednací řád, když vyhověla návrhu předsedy SPD Tomia Okamury na dvouhodinou přestávku. Podle ní její řízení schůze bylo v pořádku.

18:00 - Schůze znovu začala. Poslanci i členové vlády sedí na svých místech.

V sále se rozléhá hlahol, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová (TOP 09) prosí o klid.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) požádala zákonodárce o důvěru ve středu ráno. Koalice SPOLU s Piráty a hnutím STAN má v dolní komoře nadpoloviční většinu 108 hlasů, očekává se tak, že kabinet důvěru získá.

Hlasování ale předchází kritické vystupování ze strany opozice ANO a SPD. Opozice řečnila v kuse 22 hodin, poté poslanci na návrh SPD jednání ve čtvrtek v 7 ráno přerušili kvůli naplánované mimořádné schůzi k financování hnutí STAN.

Politická show hraničící s komedií, hodnotí politologové nekonečnou opoziční exhibici

Domácí

Zatím není možné odhadnout, jak dlouho bude ještě schůze trvat a kolik poslanců hodlá řečnit. Jakmile již nebude nikdo přihlášen do rozpravy, přistoupí se k hlasování, které by mohlo trvat přibližně hodinu.

Při vyslovování důvěry vládě se totiž hlasuje po jménech v abecedním pořadí. Vyvolaný poslanec následně nahlas sdělí, zda hlasuje pro důvěru, proti, nebo se zdržel. Následně se hlasy sečtou.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám