Hlavní obsah

ON-LINE: Obama se státníky povečeřel a projednal Afghánistán

– Praha • Aktualizováno
Novinky, alt, jim

Praha se ve čtvrtek stala dějištěm historického okamžiku, podpisu smlouvy mezi Ruskem a USA o jaderném odzbrojení. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv přiletěl již ve středu, jeho americký protějšek Barack Obama se s ním setkal dopoledne v zahradách Pražského hradu. Novinky sledují průběh návštěvy v on-line reportáži.

Článek

Čtvrteční program summitu skončil. V pátek v 9:20 se Obama setká s prezidentem Klausem, v 11:15 by měl šéf bílého domu odletět z Prahy.

21:54 - Tisková konference po neformální večeři v rezidenci amerického velvyslance skončila.

21:45 - Premiér Jan Fischer na tiskové konferenci po setkání 11 státníků s Obamou uvedl, že se jednalo o práci NATO v Afghánistánu, energetické bezpečnosti či vztazích s Ruskem. Podle něj se o protiraketové obraně jednalo jen okrajově.

21:10 - Obama opouští rezidenci amerického velvyslanectví v Praze, kde se uskutečnilo jeho setkání s 11 hlavami států střední a východní Evropy. Americký prezident odjíždí do hotelu Hilton, kde přenocuje.

20:50 - Setkání státníků v rezidenci amerického velvyslance skončila, připravuje se tisková konference. Z okolí velvyslanectví vyjíždějí limuzíny.

18:57 - Barack Obama zahájil neformální schůzku 11 prezidentů a premiérů zemí bývalého východního bloku, kde tyto státy hodlá ujistit o tom, že USA s nimi počítají.

18:19 - Americký prezident Barack Obama odjel z hotelu Hilton do rezidence amerického velvyslance, kde povečeří s představiteli zemí střední a východní Evropy.

17:46 - Premiér Jan Fischer přivítal v pražském Hrzánském paláci prezidenty a předsedy vlád zemí střední a východní Evropy, kteří přijeli na večeři s americkým prezidentem Barackem Obamou.

17:00 - Barack Obama se z Pražského hradu přesunul do hotelu Hilton. Večer se má sejít v rezidenci amerického velvyslance s 11 prezidenty dalších zemí.

15:37 - Letadlo s ruským prezidentem na palubě opustilo ruzyňské letiště. Míří do Moskvy. Barack Obama se v Praze zdrží přes noc a odletí v pátek.

15:20 - Prezident Medvěděv dorazil na ruzyňské letiště a nastupuje do letadla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dmitrij Medvěděv se loučí s Českou republikou.

15:14 - U oběda se podle Klause mluvilo především anglicky, řeč byla o věcech kolem podepsané smlouvy, o problémech Íránu a KLDR a také o aktuální situaci v Kyrgyzstánu. Právě tato země je pro USA a Rusko důležitá, protože v ní mají vojenské základny. Oba prezidenti prý mezi podpisem smlouvy a obědem odešli kvůli Kyrgyzstánu telefonovat. Uvedl to Václav Klaus.

15:10 - Klaus také vysvětlil, že program podpisu a oběda se nezdržel kvůli rozporům obou prezidentů při jednání, ale kvůli tomu, že dál debatovali o dalších krocích. Oba prezidenti prý mezi sebou našli přátelské vztahy.

15:09 - Prezident vystoupil před novináře s prohlášením o návštěvě prezidentů. "Byla to věc mimořádná, věc mimořádně úspěšná, do které naše země dala mimořádný příspěvek. Jsem rád, že se to tady událo," řekl Klaus. Podle něj oba prezidenti oceňují atmosféru, kterou v Praze našli.

Obama a Medvěděv: Děkujeme České republiceVideo: ČTK

15:05 - Z Hradu odjíždí kolona prezidenta Medvěděva, jede na letiště. Medvěděv ještě odpoledne odlétá z Prahy.

15:04 -Prezident Václav Klaus vystoupí na brífinku k podpisu odzbrojovací dohody

15:02 - Na hradním nádvoří se seřadila kolona vládních vozidel. Z budovy vycházejí někteří politici, kteří se oběda účastnili, například premiér Jan Fischer, arcibiskupové Duka a Vlk nebo předseda ČSSd Jiří Paroubek.

15:01 - Během oběda se podávala dýňová polévka, roštěná a knedlíkem, pila se česká a moravská vína.

14:02 - Oběda v Rudolfově galerii se kromě Medvěděva, Obamy a Klause účastní vrcholní diplomaté USA a Ruska i české politické špičky.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezidenti ČR a USA Václav Klaus a Barack Obama při slavnostním obědě

13:29 - Tisková konference skončila, Obama i Medvěděv odešli. Následovat bude oběd. Pozváno je 50 hostů.

13:20 - Oba poděkovali Česku za to, že podpis smlouvy hostilo

13:15 - Oba prezidenti si vzájemně poděkovali za spolupráci a úsilí, s nímž se do sestavení dohody pustili. Podle Mědvěděva byla realizace smlouvy ještě před pár měsíci prakticky nemožná. Shodli se na tom, že nový START je začátkem dalšího celosvětového a dlouhodobého vývoje v otázce jaderného zbrojení. Významný je však signál, který je nyní z Prahy vysílán celému světu, že mezi mocnostmi je důvěra.

13:02 - Po projevech začala ve Španělském sále tisková konference.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Americký prezident Barack Obama (vlevo) a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv podepsali 8. dubna ve Španělském sále Pražského hradu smlouvu zpřísňující limity počtu jaderných zbraní.

12:50 - Po Obamovi začal mluvit Dmitrij Medvěděv. „Naprosto souhlasím s hodnocením Obamy, zde opravdu došlo k dějinné události. Není nikdo, kdo by vyhrál nebo prohrál. Obě strany zvítězily, zvítězila tak všechna světová společenství,“ řekl poté Medvěděv.

12:45 - "Snižování jaderného arzenálu u USA a Ruska, které dohromady vlastní 90 procent světové kapacity, poukazuje na náš důležitý vůdcovský aspekt. Změnili jsme také formální politiku: země, které plní usnesení o nešíření jaderných zbraní, budou bezpečnější a budou mít více příležitostí, a ty, které je neplní, budou izolovány," řekl Obama.

Kladl důraz na nebezpečí v případě, že se nukleárních zbraní zmocní teroristé. „Budeme hovořit o možnostech, jak zajistit veškerý jaderný arzenál po celém světě,“ řekl Obama.

12:38 - Slova se ujal Barack Obama. Poděkoval Medvěděvovi za jeho úsilí při tvorbě smlouvy. Smlouvu ještě musí ratifikovat parlamenty obou zemí.

12:38 - Oba prezidenti podpis stvrdili podáním ruky.

12:35 - Prezidenti podepisují novou smlouvu START. Smlouvy podepsali současně, každý jednu, poté si je vyměnili a podepsali tu druhou.

Foto: Jason Reed , Reuters

Smlouvu prezidenti stvrdili podáním ruky

12:34 - V předních řadách sedí mezi jinými také ministryně zahraničí Hilary Clintonová, předseda ústavního osudu Pavel Rychetský, premiér Jan Fischer, prezident Václav Klaus nebo předsedové obou komor parlamentu Přemysl Sobotka a Miloslav Vlček.

12:32 - do sálu vcházejí bok po boku Barack Obama a Dmitrij Medvěděv.

12:31 - Do sálu přišla ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová a chvíli po ní i prezident Václav Klaus. Přišel bez fanfár a usedl vedle premiéra Jana Fischera.

12:00 - Plánovaný podpis smlouvy se zdrží, původně měl v poledne ceremoniál začít. Zřejmě se protáhlo jednání Obamy a Medvěděva.

11:58 - „Průběh summitu z bezpečnostního hlediska probíhá podle plánu,“ řekl Právu policejní prezident Oldřich Martinů. Ocenil přístup občanů, kteří se vyhýbají exponovaným místům. Pochválil také spolupráci s americkým a ruským týmem.

11:56 - Na Hradě je přítomno asi 1100 novinářů z celého světa. Událost živě sleduje například CNN.

11:46 - V sále už jsou připraveny smlouvy k podpisu.

11:41- Ve Španělském sále se scházejí hosté, kteří budou přihlížet podpisu. Přišel například premiér Jan Fischer, lídr ODS Petr Nečas, předseda ČSSD Jiří Paroubek, šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda nebo předseda komunistů Vojtěch Filip. Přišli i někteří členové vlády a další ústavní činitelé. Přítomni jsou i arcibiskup Dominik Duka a kardinál Miloslav Vlk.

11:33 - Ojedinělé protesty v souvislosti se summitem skončily. Poblíž Pražského hradu demonstrovala dopoledne zhruba hodinu desítka lidí, které svolala iniciativa Ne základnám. Demonstranti v bílých kombinézách si přinesli transparenty s nápisy v ruštině a angličtině, které roztáhli při průjezdu obou prezidentských kolon.

Dalších sedm aktivistů z organizace Svět bez válek a násilí ve stejnou dobu na Smetanově nábřeží rozvinulo transparenty v češtině a angličtině požadující důkladnější odzbrojení. "Není to protest. Podpis smlouvy START podporujeme. Chceme ale říct, že to nesmí být poslední krok. Na světě je stále 23 000 jaderných hlavic," řekla jedna z organizátorek Jana Jedličková.

Foto: Jason Reed, Reuters

Prezidenti USA a Ruska Barack Obama (vlevo) a Dmitrij Medvěděv na Pražském hradě

11:23 - Španělský sál Pražského hradu se pomalu připravuje na slavnostní podpis. Přihlížet mu budou stovky pozvaných hostů. Prezidenti budou mít k dispozici psací soupravu prvního československého prezidenta Masaryka.

10:57 - Obama a Medvěděv začnou v 11 hodin jednat, v poledne potom vstoupí do Španělského sálu, kde už na ně bude čekat prezident Václav Klaus. Podepíší smlouvu START.

10:36 - Kvůli průjezdnosti ulic při návštěvě prezidentů bylo v hlavním městě během rána odtaženo 31 zaparkovaných aut. Na místech až do pátku platí zákaz parkování. Řidiči nemohou parkovat v okolí Pražského hradu a hotelů Four Seasons a Hilton, kde jsou prezidenti ubytováni.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zleva Dmitrij Medvěděv, Václav Klaus a Barack Obama v zahradách Pražského hradu

10:23 - Po skončení focení budou prezidenti USA a Ruska jednat v Hudebním salónku na Hradě. Tématem jednání budou podle informací z Bílého domu sankce pro Írán a situace v Kyrgyzstánu.

10:06 - Na červeném koberci uvítal Klaus také ruského prezidenta. Klaus by se měl nyní společně s oběma svými protějšky přesunout do hradních zahrad ke společné fotografii.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus uvítal na Hradě svůj ruský protějšek Dimitrije Medvěděva.

9:56 - Medvěděv nastoupil do svého speciálního mercedesu a vyrazil na Hrad. Během několika minut se všichni tři prezidenti sejdou.

9:49 - Obamu přivítal na nádvoří Pražského hradu český prezident Klaus. Kolona s Medvěděvem od hotelu Four Seasons zatím nevyrazila.

9:48 - Kolona aut s americkým prezidentem dorazila na Hradčanské náměstí.

9:45 - Pražský hrad je v obležení ostřelovačů, jeho okolí je neprodyšně uzavřeno. Kromě policistů jsou na Hradě také televizní štáby, které budou historické dění přenášet v přímém přenosu. Podle ČT jsou kromě ruských a amerických médií přítomny také například rakouská a britská.

Program státníků v české metropoli
Čtvrtek 8. dubna
Ráno: Přílet Baracka Obamy na Ruzyni a přesun prezidentské kolony na Hradčany
10.00: Obama a Medvěděv přijíždějí na Hrad, jednání Rusko–USA
12.00: Španělský sál: prezidenti podepíší dohodu START. Ceremoniál, tisková konference
13.20 – 14.00: Oběd pořádaný Klausem na počest Obamy a Medvěděva
Kolem 15.00: Medvěděv odlétá z Ruzyně
Odpoledne: Obamův soukromý pracovní program – čekají se konzultace s poradci. Na Hradě schůzka ministrů zahraničí Hillary Clintonové a Jana Kohouta
Podvečer: Premiér Jan Fischer dává číši vína pro jedenáct politiků středoevropských a východoevropských zemí. Vydají se pak do rezidence velvyslance USA
19.00 – 21.00: Šéf Bílého domu v bubenečské rezidenci povečeří s evropskými politiky. Přespí v hotelu Hilton
Pátek 9. dubna
9.20: Obama se setká s Klausem a premiérem Janem Fischerem. Následuje bilaterální jednání české a americké delegace
Před polednem: Odlet z Ruzyně

9:43 - Kolona projíždí Evropskou ulicí, která je hlavní tepnou z letiště do centra. Ta je pro dopravu uzavřena

9:33 - Kolona automobilů s americkým prezidentem míří na Pražský hrad. Podle protokolu musí služebně mladší prezident počkat na Hradě na staršího. Obama má přitom z letiště delší cestu než ruský prezident Medvěděv, který odjíždí z hotelu v centru města. Uvítání Obamy proto bylo časově velmi úsporné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Barack Obama vystupuje z letadla Air Force One

9:30 - Obama vystoupil z letadla a stanul na české půdě. V Ruzyni ho uvítal mezi jinými ministr zahraničí Jan Kohout, šéf kanceláře Hradu Jiří Weigl a šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Barack Obama vystupuje z letadla Air Force One

9:24 - Ruský prezident Medvěděv se chystá k odjezdu z hotelu Four Seasons směrem na Pražský hrad, kde se má setkat s prezidentem ČR Václavem Klausem, a posléze i s Obamou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ostřelovači na ruzyňském letišti

9:22 - V Ruzyni na něj čekají dvě zvláštní prezidentské limuzíny Cadillac One. Obama odletěl na dvoudenní návštěvu Česka ze základny Andrews nedaleko Washingtonu kolem 2:00 středoevropského času.  Obama se do Prahy vrací po roce, je tu podruhé.

9:15 - Prezidentský letoun Air Force One s Obamou přistál podle plánu na ruzyňském letišti.

9:13 - Praha je podle pozorovatelů naprosto průjezdná, většina Pražanů údajně využila městskou dopravu a osobní automobily nechala doma.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Členové ochranky na pražském letišti

9:02 - Air Force One s Obamou na palubě pluje vzdušným prostorem České republiky. Přistát by měl v 9:15.

8:53 - Na Pražský hrad míří 10 aktivistů brojících proti základnám. Mají na sobě bílé overaly.

Foto: Radek Petrášek , ČTK

Úsvit na Prahou věštil vlídné počasí pro návštěvu Baracka Obamy a Dmitrije Medvěděva na Pražském hradě.

8:34 - Pražský hrad se stal obrněnou pevností, za bezpečnost obou nejmocnějších mužů planety zodpovídají české bezpečnostní složky. Žádné demonstrace nejsou hlášeny, pouze hrstka aktivistů iniciativy "Ne základnám" se chce dostat, co nejblíže k Hradu, aby sdělila svůj protest. Americké bezpečnostní týmy zřejmě budou používat rušičky mobilních telefonů, aby tak zabránily případnému odpálení bomby na dálku.

8:27 - V Praze budou celý den zavřeny některé ulice, kterými budou projíždět kolony aut s hlavami států. Jde o ulice Kanovnická, U Brusnice, Dr. Zikmunda Wintera, Pelléova, Jaselská, Hradčanské náměstí,  Částečně uzavírky jsou i v ulicích Československé armády a Bubenečská, Jelení, Raisova, Pod Kaštany, Široká, Marianské hradby,

8:21 - Americký prezident Barack Obama by měl na Pražský hrad přijet v 9:45, jeho ruský protějšek pět minut po něm.

Foto: ČTK

8:18 - Na Ruzyni panuje takzvaný „motorový klid“, kdy ostatní letadla nemohou startovat a na plochu smějí pouze prověření lidé. Ze vzduchu bezpečnost zahraničních zajišťuje vojenské letectvo se stíhačkami Gripen, bitevníky L-159 a vrtulníky. V pohotovosti jsou také specialisté na biologickou a chemickou obranu, odborníci s pasivními sledovacími systémy a samozřejmě zdravotníci.

8:14 - Americký speciál Air Force One se blíží k letišti Ruzyně. Podle plánu by měl letoun s prezidentem Barackem Obamou přistát v ČR kolem 9:10.

Přečtěte si profily prezidentů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám