Hlavní obsah

Okamura se omluvil europoslancům za lži o hlasování. Platí, co jsem říkal, tvrdí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Já Tomio Okamura, předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie, se tímto omlouvám lidoveckým europoslancům Pavlu Svobodovi a Tomáši Zdechovskému, o kterých jsem opakovaně veřejně prohlašoval, že při hlasování v Evropském parlamentu hlasovali pro uvalení sankcí na Českou republiku za nepřijímání migrantů. Toto tvrzení je nepravdivé.“ Tak zní část omluvy, kterou po soudním verdiktu musel Okamura zveřejnit na svých facebookových stránkách.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura v době, kdy byl místopředsedou Sněmovny.

Článek

Svoboda a Zdechovský podali na Okamuru žalobu pro ochranu osobnosti koncem roku 2018.

Soudce Tomáš Vejnar v dubnu konstatoval, že „výrok byl jednoznačně lživý, nepravdivý“.

Předseda SPD se soudem nařízenou omluvu za lživý výrok snažil bagatelizovat zdůrazňováním faktu, že justice vyhověla jeho návrhu, aby stačilo zveřejnit omluvu na facebookovém profilu a nemusel ji pronést na plénu Sněmovny, zveřejnit ve stranickém tisku ani pronést ve vysílání TV Barrandov.

„Soud pravomocně zamítl nároky europoslanců KDU-ČSL Zdechovského a Svobody, abych se jim omluvil skrze televizi, noviny a na půdě Poslanecké sněmovny, a rozhodl tak, že mám na svém FB profilu uveřejnit, že pro sankce vůči České republice nehlasovali. Nadále tedy platí, jak už jsem říkal, že oba pánové hlasovali pro to, aby Česká republika a další země EU přijaly odpovědnost za přesidlování a přijímání uprchlíků,“ doplňoval Okamura následně systematicky pod další příspěvky.

Okamura se musí omluvit europoslancům za lži o hlasování, potvrdil soud

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám