Hlavní obsah

Okamura paralyzoval Sněmovnu. Kvůli korespondenční volbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hnutí SPD v čele s Tomiem Okamurou zablokovalo ve čtvrtek dopolední jednání Sněmovny. Šéf strany mluvil hned z rána dvě hodiny, u řečnického pultíku ho vystřídal následně jeho kolega Radim Fiala. A Okamura se k němu o chvilku později opět vrátil. Důvodem je zjevně snaha oddálit jednání o korespondenční volbě, kterou hnutí dlouhodobě odmítá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

Šéf SPD využil hned ráno svého přednostního práva, které mu umožňuje jednací řád. To není časově omezeno, Okamura tak mohl mluvit, jak dlouho chtěl.

Jak by vypadalo korespondenční hlasování v českých volbách

Volby

Ve svém dvouhodinovém vystoupení navrhoval zařazení dalších bodů. Mimo jiné chtěl, aby poslanci jednali o financování vládního hnutí STAN nebo o stavu příprav nového návrhu státního rozpočtu na letošní rok.

Pirátům vadí Kalousek ve vedení VZP

Domácí

Pozastavil se i nad jmenováním bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) do správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. „Pouštíte kunu do kurníku,“ prohlásil.

Střety ve Sněmovně

Svým vystoupením chtěl Okamura zjevně oddálit jednání o zavedení korespondenční volby, která má zjednodušit volby ze zahraničí. To SPD dlouhodobě odmítá.

„Náš klub udělá maximum pro to, aby korespondenční volba uzákoněná nebyla,“ avizoval již začátkem týdne předseda poslaneckého klubu Fiala.

Farský jede do USA páchat protistátní činnost. Okamura oživil rétoriku politických procesů

Domácí

Novinkám pak k průběhu dopoledního jednání ve Sněmovně ve čtvrtek řekl, že je mnoho důležitějších věcí, které trápí české občany. „Korespondenční hlasování rozděluje svět. Může sloužit k manipulaci s volbami a snižuje důvěryhodnost občanů ve svobodné volby,” uvedl.

Pekarová k SPD: Bojíte se, protože v zahraničí vás nikdo nevolí

Chování SPD zkritizovali poslanci vládní koalice. „Tři hodiny blokujete standardní program,“ pustil se do SPD Pirát Jakub Michálek.

Podle šéfky Sněmovny 09 Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) se zase hnutí korespondenční volby bojí. V zahraničí ho totiž volí jen velmi malé procento voličů.

Nové volební období provází střety mezi opozicí a koalicí. Opozice například u stavebního zákona využila situace, kdy nebylo v sále dost „vládních“ poslanců, a přerušila jeho projednání až do 1. března.

Reakcí na to bylo, že v úterý nebyl místopředsedou Sněmovny zvolen exministr Karel Havlíček (ANO). Poslanci z řad SPOLU a Pirátů a STAN, kteří mají většinu, mu nedali svoje hlasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám