Hlavní obsah

Odvolání Picka nechápu, řekl Nečas. Po Peake bude chtít vysvětlení

Premiér Petr Nečas vzkázal ze summitu v Bruselu, že personální změny, které provedla ministryně obrany Karolína Peake den po nástupu do resortu, nechápe. Uvedl, že bude po návratu do Čech požadovat po Peake vysvětlení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s Karolínou Peake

Článek

Peake ve čtvrtek nečekaně odvolala prvního náměstka a bývalého šéfa generálního štábu Vlastimila Picka a šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta.

"Musím říci, že tímto krokem paní ministryně Peake jsem překvapen. Netuším, jaké důvody ji k tomuto kroku, který nechápu a nerozumím, vedly," řekl Nečas novinářům.

"Nevím, co se stalo mezi včerejškem odpolednem, zhruba půl pátou, kdy na tiskové konferenci říkala, že žádné personální zemětřesení nechystá, devátou hodinou večerní, kdy končilo jednání vlády a ona nic podobného ani náznakem nenaznačovala, a zhruba ve čtvrt na jedenáct dopoledne, kdy tento krok učinila," dodal.

Krok rozzlobil i Klause

"Já samozřejmě po návratu do Prahy budu chtít s paní ministryní mluvit a budu chtít slyšet toto vysvětlení," řekl dále Nečas, který rovněž ocenil Picka jako kvalitního odborníka. "Z tohoto pohledu tento krok paní ministryně příliš pochopitelně nevypadá," dodal.

Postup Peake se nezamlouvá ani prezidentovi Václavu Klausovi. "Buď jsem byl oklamán já panem premiérem, nebo byl oklamán pan premiér paní ministryní," vyjádřil se prezident. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám