Hlavní obsah

ODS a TOP 09 chtějí společně dobýt kraje

Právo, Jan Švábek, Oldřich Danda
Praha

Na politické pravici začíná klíčit nová volební strategie. Představitelé ODS a TOP 09 začali zvažovat spojení sil v nejbližších volbách, aby snížily ztráty zejména v souboji s babišovci.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý místopředseda ODS a europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil

Článek

Svůj plán by mohli vyzkoušet už za dva roky v krajských volbách na společných kandidátkách, aby se pokusily prolomit vládu ČSSD ve většině regionů. S nápadem přišel bývalý místopředseda ODS a europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Pokud se topce a ODS podaří v krajích, kde je šance vyhrát, postavit společnou kandidátku, pak tu v budoucnu může existovat blok těchto dvou pravicových stran, které ve volbách mohou mít deset až dvacet nebo i více procent hlasů. Spolupráce obou stran je cestou pro obnovu pravice,“ sdělil Pospíšil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Řekl to na sobotní konferenci Mladých konzervativců v Plzni, která se zabývala budoucností pravice v Evropě. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek soudí, že lze o spojení sil v krajských volbách diskutovat.

„Nejsem si jist, jestli by součet nebyl menší než dvě, ale je možné to v některých zejména levicových krajích zvažovat,“ řekl Právu Kalousek.

TOP 09 se s ODS domluvila na několika společných kandidátech už v letošních senátních volbách, ale úspěch jí to nepřineslo.

TOP 09 má podepsánu koaliční smlouvu s hnutím Starostů a nezávislých. V ní se obě strany zavázaly kandidovat v senátních, sněmovních a prezidentských volbách. V krajských a obecních volbách mají volnost. Svazek stvrzený až do roku 2017 se ale hlavně ze strany Starostů začíná rozvolňovat a v hnutí sílí hlasy, které se od TOP 09 chtějí odtrhnout úplně.

Sloučení? Zatím ne

Stejně jako Kalousek se k nápadu postavil i místopředseda ODS Martin Kupka. „Bude záležet na jednotlivých krajích, ale je zřejmé, že ODS a TOP 09 by měly zvážit strategickou spolupráci, aby bylo možné vyvážit jak levici, tak i hnutí ANO,“ řekl Právu Kupka.

Čas od času zaznívají úvahy, zda dojde k slučování obou stran. Zatím vždy spadly pod stůl. Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga bude zatím stačit spolupráce.

„Je to možnost, ale málokdy se takové slučování podaří. Dobrá spolupráce je leckdy lepší než slučování,“ řekl nedávno Právu. Podobně smýšlí i Pospíšil. „Ve sloučení nevěřím, jsou příliš rozdílné. ODS má stabilní členskou základnu, ve které by se malá TOP 09 rozplynula. Jsou tu voliči, kteří nechtějí volit ODS, a proto volí topku. Značka topky musí zůstat,“ uvedl Pospíšil.

Krajské volby podle něho budou první šancí, pokud se spolupráce osvědčí, mohla by pokračovat na dalších úrovních.

Současnou ODS podle Pospíšila drží nad vodou úspěšní starostové, díky kterým může ve volbách získat kolem deseti procent hlasů. TOP 09 pak europoslanec označil za stranu dvou mužů, jejíž potenciál je bez patřičného nástupce Schwarzenberga šest procent hlasů.

Za jedno z míst, kde by koalice obou stran mohla slavit úspěch, Pospíšil označil Plzeňský kraj. „Osobně pro to udělám maximum. K vytvoření koalice jsem ale velice skeptický. Obávám se, že osobní animozity převládnou,“ dodal Pospíšil, dříve místopředseda ODS, který po odchodu ze strany uspěl v evropských volbách jako nestraník na kandidátce TOP 09 a STAN.

Výběr článků

Načítám