Hlavní obsah

ODS a ČSSD spojila kritika Johnova výběrového řízení, je prý nezákonné

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jakub Troníček, Jiří Ovčáček

Zástupci ODS v pondělí ostře zkritizovali výběrové řízení na policejního prezidenta, vypsané ministrem vnitra Radkem Johnem (VV). Podle nejsilnější vládní strany je řízení nezákonné a navíc ušité na míru jednomu kandidátovi. Na rozpor se služebním zákonem už v souvislosti s výběrem nového šéfa policie upozornilo Právo minulý týden. Ke kritice ODS se následně připojili i sociální demokraté.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Ministr vnitra Radek John

Článek

Občanští demokraté se v pondělí od procesu výběru nového šéfa policie distancovali. Na tiskové konferenci to oznámili místopředsedové sněmovního branně-bezpečnostního výboru Jana Černochová a Jan Vidím. Výbor by se měl podle nich celou situací zabývat.

„Chceme, aby výběr policejního prezidenta proběhl v souladu se zákonem bez pochybností. Výběrové řízení je velmi, ale velmi zpackané,“ řekla k tomu Černochová.

Vidím v této souvislosti upozornil na dřívější informace Práva, že výběrové řízení je podle zákona možné vypsat až poté, co ministr posoudí žádosti stávajících náměstků policejního prezidenta o přeřazení na nejvyšší post u policie, o což už požádal dosavadní náměstek na prezidiu pro uniformovanou policii Ivan Bílek. „Je třeba respektovat kariérní řád,“ poznamenal k tomu Vidím. [celá zpráva]

Zároveň zpochybnil přihlášku Johnova náměstka Viktora Čecha, o kterém se už delší dobu v zákulisí mluví jako o nejžhavějším kandidátovi na vedení policie. Podle Vidíma je ale jeho kandidatura sporná, protože Čech od policie odešel a v současné době je pouze civilním zaměstnancem vnitra.

O vítězi už má být předem rozhodnuto

A právě o vítězství Čecha si podle Vidíma „cvrlikají vrabci na střeše“ s tím, že jeho náměstky by pak prý měli být Tomáš Martinec, Petr Lessy a Petr Osvald. „Uvidíme, zda se opravdu postaví do vedení policie,“ dodal Vidím.

Kromě toho, že John vypsal výběrové řízení ještě před rozhodnutím o žádosti o povýšení Bílka, napadla ODS také samotný fakt, že ministr vůbec tendr vypisuje. Podle Vidíma k tomu totiž z pohledu služebního zákona má pravomoc pouze samotný policejní prezident nebo člověk, kterého tím pověří.

ODS se pozastavila i nad kvalifikačními předpoklady uvedenými v zadání výběrového řízení. Ty totiž u budoucího policejního prezidenta požadují vzdělání právnického, ekonomického nebo technického zaměření.

Černochová v této souvislosti upozornila, že policejním prezidentem se může podle Johna stát např. absolvent vojenské technické školy, ale nikoliv Policejní akademie. Ta má v magisterském programu kromě bezpečnostně-právních studií také obor bezpečnostní management ve veřejné správě.

„Popírá to systém našeho resortního školství. Připadá mi smutné, že se tady popírá kariérní postup policistů, kteří prestižní policejní akademii absolvují,“ konstatovala v této souvislosti Černochová.

Pět možných kandidátů

V komisi jmenované Johnem má zasednout i jeho první náměstek za ODS Jaroslav Salivar, Vidím s Černochovou ale na tiskové konferenci uvedli, že Salivar je v komisi na rozdíl od bývalých sociálnědemokratických ministrů vnitra Františka Bublana a Martina Peciny jako odborník a nikoliv jako stranický expert.

Do výběrového řízení, které kritizuje i premiér Petr Nečas (ODS), se přihlásilo 11 lidí, šest z nich ale nesplňuje kritéria. Zbylou pětici tvoří kromě Čecha a Bílka ještě šéf pražské policie Martin Červíček, náměstek šéfa jihomoravské policie Lessy a ředitel policie Ústeckého kraje Jiří Vorálek.

ČSSD přizvukuje kritickým hlasům ODS

ČSSD zaujala k výběru policejního prezidenta stejné stanovisko jako ODS. Podle úřadujícího předsedy soc. dem. Bohuslava Sobotky se ukazuje, že Johnem prováděný výběr není v souladu se zákonem.

„Potvrzuje se, že výběr policejního prezidenta, prováděný ministrem vnitra Radkem Johnem, není v souladu se služebním zákonem. Vypsání výběrového řízení je zpochybněno od samého počátku,“ uvedl Sobotka v tiskovém prohlášení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Varoval, že zpochybněna by byla od samého počátku také autorita tímto způsobem vybraného policejního prezidenta.

"Arbitrem zákonnosti postupu nemohou být legislativci ministerstva vnitra, kteří tento postup zvolili. O transparentnosti a férovosti výběru nemůže být řeč s ohledem na nastavení podmínek výběru i délky na podání či posouzení uchazečů,“ míní lídr ČSSD.

Rozhodneme se jak dál, tvrdí Sobotka

Sobotka zopakoval, že jeho strana od začátku trvá na splnění dvou podmínek, aby vyslala do komise své zástupce jako pozorovatele a garanty výběru. „Požadujeme i nadále garanci zákonnosti a také garanci koaliční shody na respektování vybraného kandidáta. Je evidentní, že tyto podmínky naplněny nejsou,“ sdělil Sobotka. O dalším postupu se poradí poslanci soc. dem. i vedení oranžových.

„ČSSD se nemůže účastnit dopředu zinscenované hry se scénářem napsaným Radkem Johnem a dopředu vybraným kandidátem. O dalším postupu bude jednat v úterý poslanecký klub a v pátek vedení ČSSD,“ uvedl Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám