Hlavní obsah

Odklad pro staré kotle i konec povinného přimíchávání biosložky posvětil Senát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senát ve středu schválil konec povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot. Součástí schváleného balíčku změn zákonů je i odložení zákazu neekologických uhelných kotlů na vytápění v domech o dva roky a osvobození některých vozidel od silniční daně. Návrhy dostane k podpisu prezident.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze Senátu (ilustrační foto)

Článek

Povinné přimíchávání biosložek do motorové nafty a benzinu by mělo skončit od letošního července. Podle vlády by to mělo vést ke snížení ceny pohonných hmot a snížení administrativy.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už dříve avizoval, že zrušení povinného přimíchávání biosložky do nafty by ji mělo zlevnit o 1,50 až dvě koruny na litr.

Sněmovna schválila konec povinného přimíchávání biosložky do paliv

Ekonomika

Návrh rovněž výrazně omezuje okruh vozidel, která podléhají silniční dani, a také snižuje daně zaměstnancům, kteří k soukromým účelům využívají služební nízkoemisní vozidlo.

Další opatření patření počítá s tím, že termín na výměnu starých neekologických kotlů na uhlí se posune z letošního září na 1. září 2024. Odklad se týká stacionárních zdrojů na pevná paliva o jmenovitém tepelném příkonu do 300 kW v rodinných domech, bytových domech a stavbách pro rodinnou rekreaci.

Staré kotle na uhlí mohou topit ještě dva roky, schválila Sněmovna

Ekonomika

Vláda se jím snaží zmírnit dopady zdražení energií i nedostupnosti vhodných alternativ.

Sněmovna návrhy schválila ve zrychleném řízení koncem dubna. Již dříve prošlo dočasné snížení spotřební daně u nafty a benzinu o 1,50 Korun za litr. I tak jsou ceny paliv ve srovnání s minulostí enormě vysoké.

Marže u paliv klesly. Pořád jsou však vyšší než před válkou

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám