Hlavní obsah

Odcházím do vzdálené gubernie, loučil se Křeček s poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Novým zástupcem ombudsmana bude po Jitce Seitlové dosavadní poslanec ČSSD Stanislav Křeček. Ve středu ho zvolili jeho kolegové v Poslanecké sněmovně. Křeček pak při loučení parafrázoval nejmenovaného ruského autora.

Foto: Petr Horník, Právo

Stanislav Křeček (ČSSD)

Článek

"Bylo mi tady s vámi dobře," rozloučil se svými kolegy ve Sněmovně advokát Křeček, který byl členem dolní komory od roku 1998. "Odcházím pracovat do vzdálené gubernie," citoval nejmenovaného ruského spisovatele v narážce na to, že sídlo ombudsmana je v Brně

Křečkovo vítězství se ve sněmovních kuloárech očekávalo. V tajných volbách získal 83 ze 164 možných hlasů. Křeček ve volbě porazil i experta na správní právo Filipa Dienstbiera, i když právě jeho zvolení si přál veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský. Dienstbier dostal jen 37 hlasů.

Ke svému novému působení při své nominaci Křeček uvedl, že ombudsman má být někdo, "kdo zachovává naději vztyčeného prstu", na koho se mohou lidé obrátit.

V kuloárech Křeček přijímal gratulace od svých sněmovních kolegů ze všech stran.

Deset let párování skončilo

„Pane kolego, já se musím přiznat, že jsem při této vaší volbě byl ve střetu zájmů,“ podával ruku v té chvíli ještě poslanci Křečkovi místopředseda Sněmovny Jiří Pospíšil (ODS). Na tázavý pohled hned vysvětlil. „My jsme se celou dobu, co tu spolu jsme, párovali. Teď nevím, s kým se u vás domluvit,“ prohlásil.

Křeček mu odpověděl se smíchem. „To se bude muset klub poradit, kdo vám bude přidělen. To nemůže být kdekdo, to musí být na patřičné úrovni,“ žertovali spolu dva právníci, jejichž spolupráce v párování trvala plných deset let.

Párování využívají poslanci pro případy, kdy někdo potřebuje z jakýchkoli důvodů ze Sněmovny odejít. Aby se zachoval v těchto chvílích poměr mezi koaličními a opozičními členy Sněmovny, existují někdy trvalé, jindy ad hoc dohody, které se léta dodržují.

Čtyřiasedmdesátiletý Křeček byl do funkce nominován jak Senátem, tak Václavem Klausem ještě jako prezidentem. Ve Sněmovně by jeho poslaneckou lavici měla podle výsledků voleb obsadit bývalá členka dolní komory Gabriela Kalábková (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám