Hlavní obsah

Odbory hrozí stávkou statisíců zaměstnanců

Právo, Jakub Svoboda

Česko po dvou a půl letech nejspíš zažije stávku proti vládním krokům. Statisíce státních zaměstnanců podle odborů přeruší práci kvůli chystaným změnám ve způsobu jejich odměňování a dalším úpravám v zákoníku práce.

Foto: Právo

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

Odbory v úterý dopoledne nejdříve premiéra Petra Nečase (ODS) a celou vládní koalici varovaly, že pokud vláda nepřistoupí k radikální revizi chystaných změn zákoníku práce, až 600 tisíc lidí ve veřejné správě ještě letos bude stávkovat.

Premiér Nečas a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) ale již odpoledne na to reagovali prohlášením, že vláda od svého návrhu změn v odměňování státních zaměstnanců neustoupí.

„Vláda v žádném případě neustoupí od desetiprocentní redukce objemu platů ve veřejném sektoru. Je mně velmi líto, že kvůli tomu bude vedena zřejmě stávka, ale já mohu pouze sdělit, že vláda v tomto neustoupí, protože by popřela samu sebe a znemožnila by sestavení státního rozpočtu na příští rok,“ řekl Nečas.

Přesnou podobu a datum stávky určí příští týden krizový štáb odborů. Ještě o tom budeme jednat, mohlo by jít o dvouhodinový nebo i delší protest, řekl novinářům předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Počet odpracovaných let už nemusí hrát roli

Odbory požadovaly, aby vláda nerozšiřovala okruh zaměstnanců, u kterých je možné uplatňovat tzv. pásmové odměňování. V jeho rámci lze určit tarifní plat bez ohledu na počet odpracovaných let. Nyní se tento systém uplatňuje například ve zdravotnictví.

Vlastní pozměňovací návrh k zákoníku práce předali odboráři Nečasovi už v pondělí. Mj. požadovali zachování platového rozpětí mezi první a 16. platovou třídou a mezi prvním a 12. platovým stupněm. Odmítli i vládou navrhované zavedení smluvních platů ve státní správě.

Odboroví předáci v úterý také zdůraznili, že jim také vadí záměr vlády snížit celkový objem mezd ve státní sféře o deset procent.

Nečas ale zopakoval, že vláda od desetiprocentního snížení mezd ve státní sféře ani od rozšíření pásmového odměňování ustupovat nebude. Současně uvedl, že odbory odmítly všechny kompromisní návrhy. Vláda se podle slov premiéra snažila s odbory trpělivě jednat a usilovala když ne o dohodu, tak alespoň o „nesouhlasnou toleranci“ ze strany odborů.

Stávku podpoří hasiči i policisté

V jednáních se zástupci zaměstnanců však kabinet neuspěl. „Příslušníci bezpečnostních sborů nemohou stávkovat. Pokud ale dojde k naplnění záměru snížit celkové objemy prostředků na platy o deset procent, členové odborových svazů policie a hasičů půjdou vyjádřit svůj nesouhlas v den třetího čtení návrhu zákona o státním rozpočtu,“ varoval už ráno vládní poslance předseda odborového svazu hasičů Zdeněk Jindřich Oberreiter.

Dodal, že policisté, hasiči i civilní zaměstnanci resortu obrany stávku ostatních zaměstnanců veřejného sektoru podpoří.

„Stávkou chceme dát jasně najevo, že v případě dalších změn, které budou následovat, budeme připraveni postavit se do určitého odporu,“ řekl dále Zavadil. „Bude tady důchodová reforma, zdravotnická reforma, daňová reforma a domníváme se, že všechny tyto věci nepůjdou tím směrem, že by se vláda chovala rozpočtově odpovědně, ale tak, že to odnesou obyčejní lidé,“ dodal.

Vláda podle Zavadila lidmi pohrdá, o čemž svědčí i fakt, že přestože v ČR teď není žádné zemětřesení nebo povodně, koalice chce klíčové zákony schvalovat ve stavu legislativní nouze. Důvodem je to, že přes drtivou prohru vládních stran v senátních volbách by o zákonech mohl rozhodovat ještě starý, převážně pravicový senát.

ČSSD: Politika vlády je nespravedlivá

Opozice odboráře podpořila. Sociální demokracie podle svého šéfa Bohuslava Sobotky považuje ohlášenou stávku zaměstnanců „za legitimní prostředek protestu proti nespravedlivé platové politice vlády Petra Nečase“. „Tento krok odborů jasně dokazuje, že vládní koalice ve vedení diskuze o svých opatřeních se sociálními partnery zcela selhala,“ uvedl Sobotka.

Vláda podle něj už svými „nesmyslnými škrty“ vyhnala přes čtyřicet tisíc nespokojených státních zaměstnanců do ulic, lékaři hrozí hromadnými výpověďmi, dochází k radikální redukci podpor pro rodiny s dětmi, důchodce a postižené, zvyšují se přímé daně a zpětně se zdaňuje stavební spoření.

V senátních a komunálních volbách vyslala většina voličů podle Sobotky vládě jasný signál o tom, že s její současnou politikou plošných škrtů nesouhlasí.

„Místo sebereflexe a úpravy svých společensky nezodpovědných opatření a zahájení skutečné diskuze s opozicí ale vláda znevažuje roli Senátu, pokračuje ve svém válcovacím stylu politiky a zcela bezprecedentně vyhlašuje stav legislativní nouze,“ dodal Sobotka.

Naposledy se v Česku proti vládě stávkovalo v červnu 2008. Jak připomněla ČTK, hodinové výstražné stávky proti vládním reformám se tehdy na území ČR zúčastnilo celkem 985 000 lidí, z toho 306 000 zaměstnanců na hodinu přerušilo práci. Součástí byl protest zdravotníků (od rána do 14.00) proti reformám ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). V mnoha městech se zastavila doprava. Strojvedoucí mezi 13.00 a 14.15 zastavili většinu dálkových i regionálních vlaků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám