Hlavní obsah

Vláda trvá na snížení mezd, odbory si vymohly zachování tabulek

– Praha

Vláda na úterním jednání s odbory přistoupila na zachování současných platových tabulek pro příští rok, trvá však na snížení objemu platů o deset procent. Po jednání s odbory zastupujícími zaměstnance veřejné a státní správy to novinářům řekl premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas a odborový předák Jaroslav Zavadil.

Článek

Kabinet dále nabídl, že pro roky 2012 až 2014 zůstane zachován objem mzdových prostředků. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil uvedl, že odbory se k předloženému návrhu vyjádří v pátek.

Podle předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Aleny Vondrové je však nynější nabídka formální a na podstatě vládních záměrů nic nemění. Jde v podstatě o to, co už vláda předložila ve své novele zákoníku práce, řekla Vondrová. Prohlásila také, že ať už páteční jednání odborářů dopadne jakkoli, Odborový svaz státních orgánů a organizací na vládní návrh nepřistoupí.

K tomu, zda odbory odvolají stávkovou pohotovost, nebo naopak sáhnou k tvrdším krokům, se odboráři po úterním jednání nevyjádřili.

Vládní předlohu, z níž vládou zamýšlené škrty vyplývají, by Sněmovna měla začít projednávat na schůzi, která začíná dnes.

Odbory nechtějí změny v tabulkách

Odborům se nelíbí se návrh ministerstva práce a sociálních věcí, podle kterého se má rozšířit možnost zavedení pásmového odměňování ve většině oblastí státní správy. Pásmové odměňování znamená, že zaměstnanec může dostávat mzdu bez ohledu na počet odpracovaných let. V současnosti je to možné například ve zdravotnictví, v manuálních zaměstnáních či u uměleckých profesí.

Návrh ministerstva počítá i se zrušením číselného vyjádření poměru mezi nejvyšší a nejnižší platovou třídou, zrušením rozdílu mezi nejnižším a nejvyšším platovým stupněm a zavedením smluvních platů do státní správy. Ani s tím odbory nesouhlasí. Změny navržené vládou podle nich mohou snížit životní úroveň zaměstnanců ve státní a veřejné správě.

Ke sblížení stanovisek nepřispělo pondělní jednání mezi ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09) a zástupci odborů sdružujících zaměstnance ve státní a veřejné správě. Obě strany setrvaly na svých stanoviscích.

Lidé nevěří, že odbory mají řešení

Z říjnového průzkumu společnosti STEM vyplynulo, že ze 64 procent se veřejnost domnívá, že vláda nejedná s odboráři věcně a seriózně.

Zároveň však zhruba stejný podíl respondentů (63 procent) připouští, že odbory nepředkládají taková řešení, která umožní dosáhnout potřebných úspor bez snížení celkového objemu mezd státních zaměstnanců.

Anketa

Souhlasíte se zrušením tabulkových platů podle počtu odpracovaných let u státních zaměstnanců?
ano
63,6 %
ne
36,4 %
Celkem hlasovalo 24481 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám