Hlavní obsah

Očkování proti klíšťatům je pro 50+ zdarma, zájem je veliký

Aktivita klíšťat byla v minulých týdnech mimořádná, jak už to v létě bývá. Stačilo se projít vyšší trávou a člověk si s sebou odnesl i několik parazitů. Zneklidňovat to tolik nemusí ty, kteří se nechali naočkovat proti klíšťové encefalitidě. Zájem o tuto vakcínu je od začátku roku mimořádný, jak potvrzují praktici i pojišťovny.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Od doby, kdy začala pojišťovna hradit očkování proti klíšťové meningoencefalitidě, pozorujeme nezanedbatelný vzestup zájmu o toto očkování,“ řekl Právu krajský zástupce Sdružení praktických lékařů na Vysočině Tomáš Nosek.

Vyšlo to na 3000 Kč, což bylo pro řadu lidí odrazující. To nyní odpadlo
Martin Dudek, lékař

Mladší s příspěvkem

Od letošního ledna hradí pojišťovny očkování všem od 50 let. Padesátníci a starší bývají onemocněním zasažení nejčastěji a jsou v největším riziku. Mladším zájemcům pojišťovny na vakcínu přispívají.

Částka se podle pojišťovny pohybuje od několika stovek do 2000 korun.

„U mladších pacientů byl historicky zájem vyšší než u seniorních a zde nemám pocit, že by zájem významně stoupl, ale určitě nepoklesl,“ dodal Nosek.

V newyorské odpadní vodě se našel virus obrny, úřady vyzývají k očkování

Amerika

„Zájem lidí nad 50 let je velký,“ potvrdil jeho kolega Martin Dudek, šéf sdružení pro Středočeský kraj. I on je přesvědčen, že je za tím plně hrazené očkování. „Základní schéma, tedy tři dávky, vyjde na zhruba 3000 korun, což bylo pro řadu lidí odrazující. To nyní odpadlo,“ doplnil lékař.

Na vysoký zájem ukazují i data pojišťoven. Například VZP do letošního června uhradila očkování 125 tisícům lidí nad 50 let. Největší zájem byl v květnu. Loni za stejnou dobu požádalo o pětisetkorunový příspěvek asi 33 tisíc osob starších 50 let. Ne všichni očkovaní ale o příspěvek zažádali, a číslo očkovaných tak může být vyšší.

Vydrží tři roky

„Očkování je jedinou spolehlivou zbraní proti klíšťové encefalitidě. Ochrana se vytvoří u 99 procent naočkovaných,“ zdůraznil náměstek ředitele VZP Ivan Duškov.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna uhradila za první pololetí očkování 22 563 lidem od 50 let. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra eviduje přes 33 tisíc zájemců.

Žádat o příspěvek z fondu prevence či rovnou o celou úhradu mohou lidé u své pojišťovny.

Vakcínu podávají praktičtí lékaři, fungují i specializovaná centra. Očkovat je možné kdykoliv. Je však třeba myslet na nutné rozestupy. Mezi první a druhou dávkou mají uplynout jeden až tři měsíce. Pokud je ale třeba rychle dosáhnout imunitní odpovědi, může se druhá dávka podat už za dva týdny.

Virologové v Německu doporučují očkovat proti opičím neštovicím

Evropa

Třetí dávka se dává za pět až 12 měsíců od druhé. Ochrana by pak měla vydržet aspoň tři roky, záleží na věku pacienta. Pak je nutné pravidelně chodit na přeočkování.

Očkování chrání pouze před klíšťovou encefalitidou. Tou se v Česku každoročně nakazí zhruba 500 až 850 lidí. Letošní půlrok ze statistik nijak zvlášť nevybočuje.

„Do konce července bylo hlášeno 252 případů klíšťové encefalitidy, což je zhruba stejné jako v uplynulých letech,“ řekl Právu místopředseda Společnosti infekčního lékařství Petr Husa. Mnoho případů, zejména v počátečním stadiu nemoci, podle něj hlášeno není.

Jeho slova potvrzuje i většina hygienických stanic. Častěji se lidé nakazí od infikovaných klíšťat lymeskou boreliózou. Proti té ale žádná vakcína ne­existuje. Ročně se toto onemocnění objeví u 3000 až 4000 lidí.

 Na klíště jen s pinzetou

Lékaři nabádají k opatrnosti. Po návratu z přírody by se měli lidé prohlédnout a přisáté klíště odstranit. „Ránu je třeba před vyjmutím klíštěte vydezinfikovat, viklavým pohybem pomocí pinzety klíště odstranit a vpich znovu vydezinfikovat. Klíště zabalit do papírku a ideálně spálit. Nikdy je nerozmačkáváme v ruce,“ zdůraznila za krajskou hygienickou stanici na Vysočině Jana Böhmová.
Jsou podle ní i případy, kdy se lidé nakazili při odstraňování klíštěte ze psa. „Vždy je dobré si poté dobře umýt ruce,“ dodala.
Lékaře by měli lidé podle infektologa z FN Brno Petra Husy vyhledat, pokud se jim v místě přisátí klíštěte objeví sytě červené skvrny. „Také v případě obrny lícního nervu. U encefalitidy jde hlavně o horečku a bolesti hlavy,“ doplnil.
K přenosu boreliózy zpravidla dochází, když je klíště přisáté víc než 24 hodin. U encefalitidy je přenos rychlejší a z pohledu lékařů jde o závažnější onemocnění, než je borelióza. (špf)

Reklama

Výběr článků

Načítám