Hlavní obsah

Ochránci koček se bojí o útulky

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novela veterinárního zákona, kterou by měli poslanci v nejbližších dnech projednávat, vyděsila organizace zabývající se domácími zvířaty, především chovatele koček. Jde o pozměňovací návrh poslankyně Moniky Červíčkové (ANO) - konkrétně o větu, podle které by měly být zakázány útulky, které nemají dohodu s obcemi.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Provoz útulku pro zvířata bez spolupráce s obcí při zabezpečení péče o toulavá a opuštěná zvířata se zakazuje,“ stojí v návrhu.

Zákon už dnes přikazuje nahlašovat zatoulaná zvířata obci, a ačkoliv podle Červíčkové jde pouze o formulační zpřesnění, které by mělo zamezit například ilegálním množírnám, chovatelé koček mají obavy, že by tak přestaly existovat malé soukromé útulky a dočasné azyly, které dnes často zvířecí útulky suplují.

U psů problém není, ale kočky obce řešit nechtějí
veterinář Jiří Žák

Na ustanovení upozornila organizace Pet Heroes. Takových útulků jsou podle organizace desítky, v ohrožení by mohly být až tisíce zvířat.

„Problémy, které známe z praxe, jsou tyto: existují obce, které nemají zájem pečovat o kočky, ale některé ani o psy. Některé obce nemají finance na stoprocentní pokrytí péče o zvířata nalezená v jejich katastru. Co by se stalo s tisíci zvířaty v útulcích, které smlouvy s městy nemají?“ píše organizace ve svém prohlášení, které zveřejnila na internetu.

Že by s takovou formulací v zákoně mohl být problém, připouští i veterinář Jiří Žák. „Záměr je zřejmě správný, ale může to skřípat. Dnes má obec povinnost postarat se o nalezené zvíře a větší města staví vlastní útulky či záchytné kotce. U psů problém není, ale kočky obce řešit nechtějí,“ řekl Právu Žák.

O tisíce opuštěných psů se stará 300 útulků

Domácí

Obecních útulků pro kočky je podle něj velmi málo. „Vím, že například v okolí Brna je velký problém uzavřít smlouvu o odchytu koček. Obce se tomu brání, nechtějí kočky řešit,“ řekl.

„Lépe by bylo zákon napsat tak, že obec má povinnost mít zařízení, kam bude umisťovat nalezená zvířata, včetně koček, než že soukromý provozovatel bude mít povinnost takovou smlouvu uzavřít,“ dodal Žák. Řekl také, že obci by měly hrozit sankce, pokud odmítá řešit toulavá zvířata.

Vyděšeni jsou ale i provozovatelé menších soukromých útulků. „Je to strašný nesmysl, dopadlo by to tak, že bychom po dvanácti letech museli náš útulek zavřít. Dvanáct let se totiž snažíme domluvit spolupráci s obcí Bučovice, což oni striktně odmítají,“ řekl Právu Marek Blaško, provozovatel útulku Tibet v Bučovicích.

Za vlastní peníze

„Soukromé útulky, jako je ten náš, jsou poslední ostrůvky pro toulavá zvířata. Nemáme žádné eso v rukávu, jak s obcí spolupráci uzavřít, a pokud bychom měli povinnost ze zákona, tak by to pro nás bylo fatální. Měli by na nás páku, že jim musíme podepsat všechno, co navrhnou,“ uvedl Blaško.

Útulek podle něj vybudovali z vlastních peněz v domě, na který mají hypotéku. „Za obec, která má zákonnou povinnost postarat se o zvířata a nedodržuje ji, děláme devadesát procent práce,“ dodal.

Myslivci střílejí tisíce koček, toulavých psů jen zlomek

Domácí

Podle Červíčkové by ale přijetí zákona neznamenalo, že by útulky musely uzavřít s městy a obcemi smlouvu. „Cílem je jen zdůraznit stav, který platí již dnes, a sice oznamovat nalezená zvířata dle zákona obci. Pokud obec nebude mít kapacity zajišťovat péči o toulavá zvířata a spolek projeví o ně zájem, bude samozřejmě nadále možné, aby zvířata zůstala v péči spolků,“ napsala Právu.

„Formulační zpřesnění je reakcí na četné stížnosti jak občanů, tak obcí, které poukazují na obcházení zákona při nahlašování zvířat,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám