Hlavní obsah

Obzinová zpravodajství Českého rozhlasu nepovede

• Aktualizováno

Jitka Obzinová nenastoupí do pozice ředitelky zpravodajství Českého rozhlasu (ČRo), uvedl generální ředitel ČRo ředitel René Zavoral. Proti Obzinové v této funkci se ohradili zaměstnanci. Vedením zpravodajství byl dočasně pověřen šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan. Zaměstnanci rozhodnutí přivítali.

Foto: Profimedia.cz

Jitka Obzinová na snímku z roku 2013.

Článek

Zavoral se s Obzinovou v pátek sešel. „Oběma nám leží na srdci stabilita a silná pozice Českého rozhlasu. Společně jsme se tak dohodli, že na post ředitelky zpravodajství Českého rozhlasu paní Jitka Obzinová nenastoupí,” uvedl v prohlášení Zavoral.

Nebudeme zticha. Novináři Českého rozhlasu se bouří proti jmenování Obzinové

Domácí

Poté, co Zavoral ve středu oznámil, že Obzinová má post získat, vznikl otevřený dopis, který dosud podepsalo přes 600 zaměstnanců Českého rozhlasu.

Personální uragán v Českém rozhlase. Pokorný končí, vystřídá ho Obzinová

Domácí

Poukazovali zejména na to, že se v minulosti profesně zdiskreditovala. Autoři dopisu připomněli minulé působení Obzinové v téže pozici na TV Prima. Měla ovlivňovat vyznění reportáží o uprchlících, aby vzbuzovala protiimigrační vášně, a před prezidentskými volbami v roce 2013 nabádala redaktory ke vstřícnosti k Miloši Zemanovi.

Primu před spuštěním CNN Prima News opouští šéfka zpravodajství Jitka Obzinová

Ekonomika

„Máte právo odvolávat a jmenovat si své nejbližší spolupracovníky. Ale nemáte právo ohrožovat nezávislost zpravodajství veřejnoprávního média Českého rozhlasu,” uvedli zaměstnanci v otevřeném dopise Zavoralovi.

Připomněli uniklou nahrávku z porady, kde podle dopisu Obzinová vyhrožuje zaměstnancům Primy, že pokud postoj k informování o uprchlících nebudou akceptovat, nemá smysl, aby tam byli dále zaměstnaní. Manipulaci se zpravodajstvím tehdy potvrdila i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Jitka Obzinová: Novinář není televizní hvězda

Styl

Zavoral uvedl, že Obzinovou povolal jako krizovou manažerku, protože je potřeba zredukovat rozpočet i počty pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám