Hlavní obsah

Obtěžoval vás někdo? Právnická fakulta obeslala studenty dotazníkem

V reakci na zprávy médií možném sexuálním obtěžování a nátlaku obeslala Právnická fakulta Univerzity Karlovy studenty dotazníkem, kterým chce zjistit jejich zkušenosti s takovým chováním. Vyplývá to z e-mailu děkana Jana Kuklíka studentům, který mají Novinky k dispozici. Děkan v něm také slibuje i zřízení institutu ombudsmana.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„Máme na mysli nejen obtěžování se sexuálním podtextem, ale také například zneužívání mocenské pozice zakládající ponižující či urážlivé situace. Jsme si vědomi toho, že se jedná o subjektivní vnímání situací, i toho, že je s informacemi od vás potřeba zacházet tak, abyste se necítili ohroženi,“ píše Kuklík v úvodu dotazníku.

Svlíkni se a máš bod aneb Seznamovací kurzy Právnické fakulty

Domácí

V něm mají studenti a studentky například odpovědět, zda narazili na problémové situace ze strany zaměstnanců v pozici autority, kdy k takovým incidentům došlo a jakým způsobem se poškození problémy snažili řešit. Otázky míří i na situace, kdy si vyučující na někoho takzvaně zasedl.

Reakce na kauzu Feri

V průvodním dopisu Kuklík uvedl, že se jedná především o reakci na kauzu Dominika Feriho (ex-TOP 09), kterého označil jako „jednoho dnes již bývalého poslance, který je ale zároveň i naším absolventem“.

K údajnému nevhodnému chování exposlance Feriho, na něž upozornily Deník N a server A2larm, mělo docházet mimo jiné na akcích studentského spolku Kappa Omega.

Prošetříme aktivity spolku, který Feri založil, zní z Právnické fakulty

Domácí

Novinky následně upozornily, že podle svědectví studentů a studentek na oficiálních seznamovacích pobytech fakulty byly součástí programu hry, kde byli účastníci vyzváni k tomu, aby se vysvlékli. Novinkám se po publikování článku ozvala řada dalších studentů a studentek, kteří tato svědectví potvrdili.

Kuklík slibuje ombudsmana i osvětu

Kuklík slibuje posílení osvěty a také chce mít do září připravené návrhy pro postup při řešení podobných problémů. „Na něm již nyní pracujeme. Zde by mělo mít své místo zasílání podnětů či ombudsman/ka,“ upřesnil.

Advokátka sexuálních obětí: K dokázání znásilnění stačí řetězec nepřímých důkazů

Krimi

„Přidání fakultních nástrojů je zamýšleno především jako podání fakultní pomocné ruky, která poskytuje radu, nasměrování či krizovou intervenci. A byť bude jistě možné zahájit v závažných neanonymních případech disciplinární řízení, nebude se samozřejmě jednat o nějaký speciální vyšetřovací mechanismus,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám