Hlavní obsah

Obří skládky po tornádu do roka zmizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě stě deset tisíc tun a číslo stále roste. Takové je množství nejrůznější sutě a odpadu z obcí na Břeclavsku a Hodonínsku, které poničilo tornádo. Obří hromady trosek se zatím tyčí v Moravské Nové Vsi, Mikulčicích a Hodoníně. Za necelý rok by ale už měly zmizet, jak předpokládá smlouva mezi Jihomoravským krajem a odpadovou společností AVE.

Foto: Petr Horník, Právo

Mezi nejrůznějšími troskami a demoličním odpadem jsou zřejmě stále i cennosti či osobní věci (ilustrační foto)

Článek

Kolik odpadu na třech shromaždištích vlastně je, bude jasné až po zaměření dronem a propočtech odborníků z ČVUT.

Navíc se hromady odpadu s přivážením další sutě stále ještě zvětšují. Už nyní je ale jasné, že do konce dubna příštího roku by měly být připomínky ničivého červnového večera definitivně pryč.

„Jsem velmi rád, že se podařilo zahájit odvoz odpadu tak rychle. Městům a obcím, ve kterých bude odpad zpracován, jsem velmi vděčný za pomoc a solidaritu,“ prohlásil náměstek hejtmana Lukáš Dubec (Piráti), který je zodpovědný za životní prostředí.

„Věřím, že ve spolupráci se společností AVE, kterou kraj na tyto práce vybral, vše proběhne podle plánu,” dodal Dubec.

Neziskovky posílají do míst zničených tornádem dalších 200 milionů

Domácí

„V obcích zasažených tornádem pomáháme od samotného počátku, neboť máme v tomto kraji své provozovny. Neštěstí se dotklo i našich kolegů,“ slíbil ředitel sanací společnosti AVE Radek Halbich.

„Jsme rádi, že pomůžeme celý úklid dotáhnout do úspěšného konce. Odpad, k jehož odstranění jsme se smluvně zavázali, odvezeme do konce dubna příštího roku,” dodal Halbich.

Samotná likvidace přitom nebude jednoduchou záležitostí. Mezi nejrůznějšími troskami a demoličním odpadem jsou zřejmě stále i cennosti či osobní věci lidí zasažených katastrofou.

I kvůli těmto věcem byly skládky pod dohledem policistů, kteří bránili nenechavcům v pátrání po možných cennostech. Věci nalezené při třídění odpadu tak poputují na policii.

Školačku z autobusu, který smetlo tornádo, pustili z nemocnice

Domácí

„Na místě se bude odpad mechanicky třídit za pomocí těžké techniky, případně budou některé příměsi vytříděny ručně,“ popsala Právu mluvčí AVE Pavla Ivácková.

„Odpad, který se zde nachází, je především odpad směsný demoliční, komunální, dřevo a šrot. Stavební odpady se po prvotním vytřídění příměsí v podobě dřeva, plastů či kovů budou třídit také za pomoci mobilní třídicí linky,” dodala Ivácková.

Když se v minulých týdnech uvažovalo o způsobu likvidace a odvozu skládek, přišla řeč i na možnou stavbu železniční vlečky. Ta ale podle Iváckové nebude potřeba.

Reklama

Výběr článků

Načítám