Hlavní obsah

Školačku z autobusu, který smetlo tornádo, pustili z nemocnice

Právo, Petr Kozelka

Byl to poslední červnový čtvrtek, když čtrnáctiletá Silva cestovala linkovým autobusem domů do Moravské Nové Vsi. Jenže domů už nedojela. Tornádo, které se osudný večer hnalo jižní Moravou, zmuchlalo a odhodilo autobus, jako by byl z papíru. Těžce zraněná Silva zůstala dlouhé desítky minut zaklíněná ve vraku.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Zničený autobus, v němž dívka cestovala.

Článek

Život ji zachránilo to, že na místo dorazil vrtulník rakouských záchranářů, který ji v kritickém stavu transportoval do nemocnice ve Vídni, kde lékaři bojovali o její život.

Po mnoha operacích, a posléze po přeložení do brněnské Fakultní nemocnice, v pátek 30. července konečně po více jak měsíci opustila nemocnici.

„Po nárazu tornáda proletěla podle všeho celým vozem a zůstala ve zdemolovaném vraku zaklíněná. První dva dny bojovala v umělém spánku o holý život. Statečné školačce držela pěsti celá republika a její příběh koloval nejen médii, ale i na sociálních sítích. Absolvovala několik operací, z nichž poslední byla operace přetrženého nervu v pravé noze,“ popsala Fakultní nemocnice na svém Facebooku.

Dívka ze smeteného autobusu přes těžká zranění zachránila ostatní cestující

Domácí

Zdravotníci pak citovali z dopisu, který jim, ale také všem lidem sledujícím se zatajeným dechem školaččin boj o život, poslala její matka.

„Všem, kdo na nás myslel, kdo sledoval a nadále sleduje náš příběh - je neuvěřitelné, kolik nám došlo pohledů, dopisů a balíčků. Silvince udělaly ohromnou radost! Dodalo jí to sílu bojovat a vyrovnat se s touto novou životní událostí. Děkujeme! Dnes si Silvinku po měsíci a týdnu odvážíme domů. Věříme, že se její stav bude i nadále už jen zlepšovat. A to nejen díky neuvěřitelné péči celé nemocnice, ale i díky vám, vám všem,“ děkovala matka.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Převrácený autobus za obcí Lužice na Hodonínsku.

Na výzvu rodiny, aby kdo může Silvu podpořil, reagovalo obrovské množství lidí. Ti do Dětské nemocnice statečné bojovnici posílali balíčky či pohledy. Lidé také na sbírkovém portálu Donio.cz poslali rodině přes 8,5 milionu korun.

Osud si přitom s rodinou zle pohrává, už rok totiž se zákeřným nádorem v hlavě bojuje školaččina starší sestra. A aby toho nebylo málo, tornádo zdemolovalo rodině dům i s jejich obchodem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám