Hlavní obsah

Obrana dostala půlmiliardovou pokutu za nákup vrtulníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil ministerstvu obrany pokutu ve výši půl miliardy korun kvůli kauze nákupu armádních vrtulníků. Pořízení dvanácti strojů americké firmy Bell za 15 miliard korun u antimonopolního úřadu zpochybnil italský výrobce Leonardo, který své levnější stroje neúspěšně nabízel české armádě. Ministerstvo si za svým postupem stojí.

Foto: Profimedia.cz s Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar má problém, jeho resort dostal od antimonopolního úřadu půlmiliardovou pokutu.

Článek

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil svým prvostupňovým rozhodnutím ze dne 2. února 2021 Ministerstvu obrany České republiky pokutu ve výši 550 000 000 korun za porušení zákona o zadávání veřejných zakázek. Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad,” uvedl na dotaz Novinek mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

„Přestupku se ministerstvo dopustilo tím, že v rozporu se zákonem uzavřelo smlouvu na nákup víceúčelových armádních vrtulníků s vládou Spojených států amerických dříve, než rozhodlo o námitkách italské společnosti Leonardo S.p.A., která je výrobcem mj. armádních vrtulníků,” dodal.

Vláda znovu posvětila sporné zakázky za miliardy

Domácí

Společnost Leonardo si stěžovala, že ministerstvo obrany podepsalo s firmou Bell smlouvu v době, kdy ještě běžela doba na vypořádání námitek a kdy zákon smlouvu zakazuje podepsat.

Italská firma se účastnila výběrového řízení a za své stroje AW139M chtěla sedm miliard korun. Obrana ale dala přednost Bellu. V roce 2023 dostane osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper. Podle ministerstva italské stroje nesplňují požadavky armády.

„Již dříve antimonopolní úřad rozhodl o tom, že vzhledem k bezpečnostním zájmům státu v dané věci neuloží zákaz plnění smlouvy,” doplnil Švanda.

Italové zkouší stopnout český nákup vrtulníků z USA

Domácí

Ministerstvo obrany na dotaz Novinek uvedlo, že resort se se závěrem úřadu nemůže ztotožnit.

„Nelze přistoupit na fakt, že jsme měli vyřídit námitku někoho, kdo nám není schopen dodat, co požadujeme, a nebyl námi nikdy napřímo osloven. To je z pohledu zajištění obranyschopnosti České republiky nepřijatelné, protože to může modernizaci armády zpozdit o měsíce až roky. Stojíme si za naším postupem a považujeme ho za správný. Za zcela neadekvátní považuji i výši vyměřené sankce,“ uvedl ve vyjádření ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), který smlouvu podepsal.

V době, kdy se výběrové řízení realizovalo, byl náměstkem pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Filip Říha, který později odešel kvůli aféře s předraženými radary. Tento týden se shodou okolností do funkce náměstka vrátil jako náměstek pro nově vzniklou sekci právní a investiční. Opět tak bude mít pod sebou odbory týkající se nakladání s majetkem či věrejných zakázek.

Po aféře s předraženými radary náměstek skončil. Teď se vrátil do vedení resortu

Domácí

Ministerstvo uvedlo, že námitku podanou společností Leonardo považovalo a stále považuje za neoprávněnou.

„Jedná se o subjekt, který v rámci projektu nikdy nebyl ministerstvem v rámci průzkumu trhu napřímo osloven. Tím byla vždy pouze italská vláda. Ta námitku ovšem nepodala. Ze strany společnosti Leonardo bylo podání námitky pouze účelovou obstrukcí, aby nedošlo k uzavření smlouvy formou vláda – vláda s USA,” doplnil mluvčí resortu Jan Pejšek.

Poznamenal, že nákup vrtulníků byl řešen s využitím výjimky na nákup vojenského materiálu, kterou umožňuje zákon o zadávání veřejných zakázek.

„Z rozhodnutí ÚOHS lze usoudit, že kdokoliv, i když se řízení neúčastnil, je oprávněný podat do takové zakázky námitku, kterou může celý proces zablokovat. V takovém případě ale využití výjimky, která má zaručit státu dodávky strategického materiálu pro jeho obranu, postrádá svůj smysl, protože nákup může kdykoliv kdokoliv napadnout,” uvedl mluvčí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) k rozhodnutí ÚOHS poznamenal, že peníze v případě pokuty stejně nakonec skončí v rozpočtu. „Ale je potřeba, aby to ministr obrany vyřešil tak, aby se to neopakovalo,” řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám