Hlavní obsah

Obhájce: Babiš mladší je v ambulantní péči ženevské nemocnice

Právo, Radim Vaculík

Syn českého premiéra Andrej Babiš mladší (35) je i nadále v péči švýcarských lékařů a osobně se kromě matky, s níž v Ženevě žije, a otce, který za ním byl 17. listopadu, setkal v prosinci i se svými novými českými právníky.

Foto: Archiv, Právo

Andrej Babiš mladší loni na podzim na Krymu

Článek

„Mohu potvrdit, že jsme za klientem byli ve Švýcarsku a hovořili s ním. Rovněž mohu po souhlasu klienta sdělit, že je v péči univerzitní nemocnice v Ženevě, ale pouze v ambulantní péči. Je tedy stále ve Švýcarsku, nikam se neztratil a nikam neodjíždí,“ řekl ve středu Právu Babišův nový obhájce Petr Topinka.

Tento pražský advokát začal Babiše mladšího zastupovat od přelomu listopadu a prosince společně se svým synem Lukášem. Vystřídali tak v této pozici brněnského právníka Michaela Bartončíka, který se s Babišem juniorem dohodl přes jeho matku na ukončení obhajoby kvůli hrozícímu střetu zájmů.

O aktuálním zdravotním stavu klienta, který podle jeho otce a premiéra Andreje Babiše (ANO) trpí schizofrenií, se nechtěl Topinka ve středu vyjadřovat.

Foto: Archiv, Právo

Andrej Babiš mladší na Krymu loni na podzim

Právo ale již dříve informovalo z důvěryhodného zdroje o tom, že švýcarští lékaři odmítají odvoz Babiše mladšího z Ženevy, natož převoz do Česka, kam prý ostatně odmítá odjet i on sám.

Zdroj redakce hovoří o tom, že i nynější Babišův psychický stav je sice díky medikaci stabilizovaný, nicméně není nejlepší.

Advokát Topinka ve středu doplnil, že v současné době se Andrej Babiš mladší nebude vyjadřovat k žádnému z případů, ve kterých figuruje.

V kauze Čapí hnízdo patří Babiš junior se svým otcem i dalšími členy rodiny mezi obviněné.

Ve věci údajného nedobrovolného zavlečení na Ruskem anektovaný Krym je oznamovatelem, a tudíž možným poškozeným.

Čekají na Švýcary

V obou případech ho ale policie dodnes nevyslechla, což se nezmění ani v nejbližší době. Vyšetřovatelé totiž podle informací Práva čekají na to, jak se švýcarské úřady postaví k listopadové žádosti dozorového státního zástupce Jaroslava Šarocha o právní pomoc v podobě znaleckého zkoumání psychického stavu Babiše mladšího.

„V podstatě tomu tak je. Policisté tedy souběžně určitě nějak konají, ale k jejich přímému kontaktu s mým klientem nedošlo, jsme s nimi ve spojení my jako jeho obhájci,“ podotkl Topinka.

Bez toho, aby znalci z oboru psychiatrie řekli, že je Babiš mladší schopen se nadále účastnit trestního řízení, jej policie vyslechnout nemůže. Mimo jiné i na tom tedy vázne konec vyšetřování kauzy údajného padesátimilionového dotačního podvodu kolem Farmy Čapí hnízdo, v níž je stíhán jak premiér Babiš, tak jeho manželka Monika, dcera Adriana, syn Andrej i švagr Martin Herodes.

Advokát Topinka v minulosti zastupoval v řadě sporů vládní ČSSD a její nejvyšší představitele, mimo jiné i někdejšího předsedu a dřívějšího premiéra Jiřího Paroubka či bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám