Hlavní obsah

Obchody, restaurace i služby otevřou ve čtvrtek

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika přejde ze 4. stupně v protiepidemickém systému (PES) na 3. stupeň ve čtvrtek. Po jednání vlády to sdělil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Otevřou tak obchody, služby i restaurace, a to za přísných epidemiologických opatření.

Foto: ČTK

Tisková konference po jednání vlády

Článek

„Vláda jednohlasně rozhodla, že Česká republika přejde ze stupně číslo 4 do stupně číslo 3. Datum bude ve čtvrtek příštího týdne,“ prohlásil na tiskové konferenci Blatný.

Jak to bude vypadat v restauracích: Čtyři lidé u stolu a poloviční kapacita

Domácí

Opatření bude platit na celém území České republiky. „Nedělí bylo splněno sedm dní, kdy došlo k poklesu rizika na nižší hodnotu. Ke změně by tak mohlo dojít již v pondělí. Na druhou stranu ale do pátku minulého týdne byla většina krajů v situaci, která nebyla epidemiologicky optimální,” dodal ministr.

„Podle modelů, které máme, se domníváme, že v průběhu příštího týdne dojde k dalšímu výraznému zlepšení. To nás opravňuje provést toto rozhodnutí,” zdůvodnil Blatný.

Tisková konference po mimořádném jednání vlády

Domácí

Podnikatelé se tak podle něj budou moci dostatečně zásobit a připravit na čtvrteční změnu. K ní by mělo dojít i v případě, že by v některém z následujících dnů stouplo skóre, a odpovídalo tak čtvrtému stupni.

Otevřou obchody, restaurace a služby

Ve čtvrtek tak dojde k otevření všech obchodů i restaurací a dojde k rozvolnění v oblasti služeb. Vše bude ale podmíněno přísnými epidemiologickými opatřeními.

PŘEHLEDNĚ: Jak se příští týden změní opatření

Domácí

Bude možné otevřít všechny obchody, i ty v nákupních centrech. „Bude ale platit pravidlo jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. Zákazníci budou muset dodržovat také mezi sebou rozestupy dva metry,” řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

„Zruší se také zákaz vycházení a bude moci být umožněn prodej v neděli,” dodal ministr Blatný.

Venku se od čtvrtka může pobývat v noci i pít alkohol

Domácí

Otevřou se také restaurace. „Provozovny stravovacích služeb pak mohou mít otevřeno od 6 do 22 hodin,” dodal Havlíček. Zároveň budou moci být pouze čtyři osoby u stolu a obsazenost restaurace bude moci být pouze 50 procent.

Obnovit provoz ve čtvrtek budou moci také všechny služby. Personál bude muset používat roušku či respirátor. Vláda nenařídila dvojitou ochranu obličeje. Otevřít mohou i fitness centra. I zde bude muset platit pravidlo jednoho člověka na 15 metrů čtverečních.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám