Hlavní obsah

Venku se od čtvrtka může pobývat v noci i pít alkohol

Novinky, alt

Od čtvrtka Česko přejde do třetího stupně epidemiologických opatření. S tím souvisí i zrušení zákazu vycházení, který dosud platí od 23:00. Zruší se také zákaz pít alkohol na veřejnosti, což v předvánočním čase uvítají především ti, co si rádi koupí třeba svařák na vánočním trhu.

Foto: Reuters

Policie v Praze kontroluje dodržování nočního zákazu vycházení.

Článek

Zákaz pití alkoholu na veřejnosti měl zabránit především tomu, aby se lidé shlukovali u výdejových okének restaurací a konzumovali tam například pivo. To už nyní nebude potřeba, protože restaurace budou otevřené, byť jen do 22:00.

Ovšem ani se zmíněným svařákem na vánočních trzích to nebude tak snadné. Trhy jsou sice teoreticky povoleny, jak zmínil ministr průmyslu Karel Havlíček, nebude ovšem dovoleno na nich konzumovat ani u stolečků, ani tzv. na stojáka.

PŘEHLEDNĚ: Jak se příští týden změní opatření

Domácí

Lidé si však mohu alkohol u stánků koupit a vypít někde „po cestě.” To dosud bylo zakázáno, a pokud si někde alkohol koupili, museli si ho odnést domů.

Ven se může i v noci

Zákaz vycházení do čtvrtka stále platí od 23:00 do 5:00. Výjimkou jsou pouze cesty do a ze zaměstnání, cesty v rámci zaměstnání či cesty nezbytné k ochraně zdraví. Povoleno bylo i venčení psů do vzdálenosti 500 metrů od bydliště.

Od čtvrtka tak lidé mohou být venku, aniž by se museli dívat na hodinky a se psem mohou chodit, jak daleko je napadne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám