Hlavní obsah

O tom, kdo zůstane ve stínové vládě, rozhodnu sám, tvrdí Sobotka

Složení stínové vlády ČSSD je věcí předsedy strany, řekl ve čtvrtek lídr sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Dodal, že o tom, kdo zasedne v její obnovené podobě, a to včetně nynějšího stínového ministra financí Jana Mládka, rozhodne sám po schůzkách s nynějšími členy i možnými adepty v horizontu několika týdnů. Cílem podle něj je, aby obměněná stínová vláda byla při uskutečňování stranické politiky aktivnější a efektivnější.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

"Chci, aby jednotliví stínoví ministři byli odborně na výši a aby byli schopni připravit realistický program sociální demokracie pro příští volby. To jsou kritéria, která mne v této chvíli budou zajímat," řekl Sobotka.

Mládkův odchod ze stínové vlády žádá podle médií například pražská organizace ČSSD. Také podle čtvrtečního vyjádření statutárního místopředsedy strany Michala Haška pro Hospodářské noviny by měl Mládek odejít ze stínové vlády sám.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek

"Zaznívají hlasy, že by Jan Mládek ve stínové vládě být neměl. Zaznívají také hlasy, že to je renomovaný odborník, který by ve stínové vládě měl zůstat," poznamenal ve čtvrtek Sobotka. Všechny podněty od členů a sympatizantů nejsilnější české opoziční strany prý "vnímá", ke konkrétním jménům se však zatím nechce vyjadřovat.

Živnostníci coby paraziti

Mládek narazil za svá slova z nedávného ostravského sjezdu ČSSD o živnostnících jako parazitech, za která se několikrát omluvil on i strana. V Hospodářských novinách pak také uváděl, že "v řadě zemí mají stanoveno, že průměrný důchodce má pět let mezi odchodem do důchodu a úmrtím. Je to tedy trochu cynické, ale bohužel jinak to nejde". Také za tato slova byl pak kritizován. Ve čtvrtek nezvedal mobilní telefon.

Sobotka omluvu označil za správnou reakci, která měla nastat. "Přirozeně zvážím působení Jana Mládka ve stínové vládě, stejně jako budu zvažovat působení dalších členů stínové vlády," prohlásil. V příštích týdnech má už předseda ČSSD se členy stínového kabinetu i možnými novými adepty na členství v něm naplánovaná jednání.

V pátek jedná stranické politické grémium, podle Sobotky se ale otázkou složení stínové vlády zabývat nebude. "Určitě se budeme zabývat otázkou rozdělení kompetencí mezi jednotlivé místopředsedy ČSSD, protože se musí vždycky po sjezdu řešit," míní předseda strany.

V sociální demokracii je podle něj nyní také chystána debata o upřesnění volebního programu. Jeho teze pod názvem Nový začátek pro naši zemi ČSSD před týdnem představila v Ostravě na stranickém sjezdu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám