Hlavní obsah

Je to útok na drobné podnikatele, ohradil se Nečas proti ČSSD

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Premiér a předseda ODS Petr Nečas se ohradil proti plánům ČSSD, která chce po případném vítězství v příštích volbách zavést progresivní zdanění příjmů fyzických osob s horní sazbou až 38 procent proti současným 15 procentům. ČSSD podle Nečase chystá útok na drobné podnikatele.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

„Masivní zvyšování výdajů a daní povede k útlumu podnikání, vyšší nezaměstnanosti a k odchodu vysoce kvalifikovaných pracovníků do zahraničí,“ prohlásil Nečas.

„Důrazně se ohrazujeme proti tomu, že ČSSD považuje živnostníky za parazity. Živnostníci a drobní podnikatelé nemají některé výhody jako zaměstnanci a často nemají jinou možnost obživy. Tyto výroky jsou předzvěstí útoku na drobné podnikání výrazným zvýšením jejich odvodů,“ komentoval premiér.

Sociální demokracie podle něj nepochopila, co se děje v celé Evropě a stále zůstává protireformní stranou. „Tímto programem se přihlásila ke spolupráci s komunisty na vládní úrovni,“ dodal Nečas.

Premiér tak reagoval na prohlášení stínového ministra financí Jana Mládka (ČSSD), jenž na sobotní části sjezdu strany v Ostravě oznámil plány sociálních demokratů na změny daňového systému po případném volebním vítězství. [celá zpráva]

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek

Mládek v projevu mimo jiné obvinil živnostníky, že parazitují na zaměstnancích.

Je to skandální zkrat, ozývají se podnikatelé

Za „skandální“ označila výrok stínového ministra financí z ČSSD Mládka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

„Je to další rána do vztahu podnikatel - zaměstnanec. Místo, abychom vytvářeli mezi živnostníky a běžnými zaměstnanci vzájemný respekt, míříme na nejnižší pudy a snažíme se příkop prohloubit. To je pro celou ekonomiku i společnost velmi nešťastné. Rozumím tomu, že může být diskuse nad některými sazbami paušálů, rozumím i tomu, že může dojít k nějakému kompromisnímu řešení, ale nazvat malé podnikatele parazity je pro mě nepochopitelný zkrat,“ reagoval šéf představenstva asociace Karel Havlíček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám