Hlavní obsah

O sirotcích se ve Sněmovně nebudeme bavit, rozhodli poslanci koalice, komunistů a SPD

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O tom, že by Česká republika měla přijmout 40 sirotků z řeckých uprchlických táborů, se Sněmovna bavit nebude. Odmítly to vládní ANO a ČSSD, když se stejně jako komunisté zdržely hlasování o zařazení tohoto bodu na program jednání. Výslovně proti se postavila SPD. Poslanci se kvůli tomu hned v úvodu schůze pohádali.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura se zavázal, že jeho hnutí pomůže 2600 českým dětem bez domova.

Článek

Bavit se na plénu Sněmovny o přijetí 40 dětí z uprchlických táborů navrhovala TOP 09 a lidovci. Jejich snahu podpořilo i hnutí STAN, ODS a Piráti. Jejich hlasy ale nestačily.

ANO, ČSSD a komunisté se při hlasování o zařazení mimořádného bodu zdrželi, poslanci SPD se postavili výslovně proti. O sirotcích se z hnutí ANO chtěla bavit jen exministryně spravedlnosti Helena Válková a poslanec Přemysl Mališ, z ČSSD zvedl ruku pouze Roman Sklenák. Na záznam se můžete podívat zde.

Jste zbabělý, vyčetl Bartošek Fialovi z SPD

Hlasování předcházela emotivní debata, kterou rozpoutalo vystoupení předsedy poslanců SPD Radima Fialy, který se proti přijímaní sirotků z řeckých uprchlických táborů vymezil.

„Neustále nám podsouváte migraci. Za každou cenu je potřeba udělat z České republiky multikulturní stát,“ obořil se na TOP 09, KDU-ČSL a STAN šéf klubu SPD Fiala. Předseda hnutí Tomio Okamura uvedl, že SPD chce pomoci 2600 dětem, které jsou podle údajů Výzkumného ústavu práce a sociálních dětí bezdomovci v Česku.

V Česku je kolem 24 000 bezdomovců, polovina přežívá na ulici

Domácí

„Jeďte se podívat na podmínky dětí, které jsou v uprchlickém táboře,“ vzkázal od řečnického pultíku předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

„Váš projev je projevem bezcitnosti. Opravdu si myslíte, že ČR je tak slabá, že se nedokáže postarat o 40 dětí? To je bezpečnostní riziko České republiky? Jste zbabělý a hrajete na strach lidí,“ přidal se předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Je to otázka lidskosti. Pane předsedo Fialo (SPD - pozn. red.), lidskost pro nás je zásadní téma,“ dodal šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Hamáček chce seznam dětí

K přijetí sirotků na úterní tiskové konferenci vládu vyzvala jak TOP 09, tak lidovci, připojili se i poslanci hnutí STAN. „Bude to jedinečná ostuda, pokud nepomůžeme. Měli bychom ukázat lidský přístup,“ apeloval někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Hamáček vyzval Řecko, aby poskytlo seznam sirotků

Domácí

O přijetí dětí, které se bez doprovodu nacházejí v uprchlických táborech, požádalo v září Řecko všechny ministry vnitra Evropské unie.

Šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček v polovině listopadu vyzval Řecko, aby poskytlo seznam 40 konkrétních dětí bez doprovodu, které by Česko mohlo přijmout. Na základě seznamu by poté české úřady prověřily, jestli dotyčné děti nepředstavují bezpečnostní riziko.

Česká republika podle Hamáčka podobnou žádost poslala do Atén už loni v listopadu, žádná odpověď prý ale nepřišla.

„Jsem přesvědčen, že problém, o kterém hovoříme, se rozhodně netýká syrských sirotků ve věku do deseti let. Typický nezletilý bez doprovodu na řecké straně je chlapec ve věku 15, velmi pravděpodobně z Afghánistánu nebo z Pákistánu. U takových osob je případná integrace velmi komplikovaná,“ řekl minulý týden ve čtvrtek Hamáček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám