Hlavní obsah

Vláda už nemá důvěru, měla by skončit, míní politologové. Na řadě by byl Zeman

Chaos. Vláda by měla skončit, je už duševně vyčerpaná a působí zmatečně. V reakci na středeční vystoupení premiéra Andreje Babiše (ANO), kdy oznámil, že kabinet bude jednat o dalším zpřísňování opatření a prodloužení nouzového stavu, to řekli Novinkám oslovení politologové. Časté změny názorů a absence plánů podle nich snižují odhodlání lidí opatření dodržovat.

Foto: ČTK

TK po jednání vlády 24.2.2021

Článek

„Vláda by asi měla skončit a nastoupit by měl někdo jiný. Je tu vidět i to duševní vyčerpání, které se potom projevuje do neustálých změn toho, co se hlásá. Podle mě je to opravdu v této situaci, při těch počtech nemocných a mrtvých, asi nejrozumnější řešení, o kterém ale zjevně premiér zatím neuvažuje,” řekl Novinkám politolog Lubomír Kopeček z brněnské Masarykovy univerzity.

Vláda chce prodloužit nouzový stav a zpřísnit opatření, oznámil Babiš

Domácí

Podle Josefa Mlejnka z Karlovy univerzity by současný kabinet měla nahradit vláda národní záchrany složená ze zástupců všech parlamentních stran. „Nejčistší řešení, které by bylo logické, je, že vznikne nová vláda národní záchrany, kde budou zastoupeny všechny parlamentní strany. Ta převezme řízení opatření proti epidemii a měla by mít větší důvěru veřejnosti, protože jsou to jimi přímo volení zástupci,” nadnesl politolog.

Do doby, než by se tak stalo, by podle něj opozice měla dovolit vládě prodloužit nouzový stav, který má skončit v sobotu, a nechat ji zpřísňovat opatření.

Kritika nestačí, je třeba jednat

„Epidemická situace se rapidně zhoršuje, nic jiného se nedá dělat. Opatření se zpřísnit musí, a pokud pandemický plán nebude platit v pondělí, tak se nedá nic dělat. Sněmovna by měla prodloužit nouzový stav, nechat vládu dál zpřísňovat, a zároveň začít jednat. Už nestačí jen kritizovat vládu, co všechno dělá špatně. Je třeba převzít inciativu tímto způsobem,” doplnil Mlejnek.

Vláda už nechce další nouzový stav. Pandemický zákon však jistý nemá

Domácí

Podobného názoru je také politolog Ladislav Mrklas z pražského CEVRO institutu. Ten nynější kroky vlády označil za chaos. „Jeden den říkám něco, druhý den říkám něco úplně jiného. Neustále mluvím jen o nástroji, kterým je nouzový stav, ale nemluvím o tom, jaké mám řešení,” popsal Mrklas ve zkratce fungování vlády.

Právě nekoncepčnost a zmatená komunikace mohou podle něj za to, že vláda nemá příliš velkou důvěru občanů a část z nich nastavená protiepidemická opatření odmítá dodržovat.

Smějete se starým lidem v nedůstojné tlačenici na vakcínu, vmetla vládě znechucená seniorka

Domácí

„Odhodlání lidí dodržovat opatření každým dnem slábne, tím více, jak vláda neustále mění názory a nepřichází s žádným skutečným a propracovaným plánem. Jediné, co dělá, tak se snaží komunikovat směrem ke svým voličům, kteří jsou pro ta tvrdší opatření, nic víc ta vláda nedělá,” míní Mrklas.

Důvěra občanů ve vládu při nule

I podle Kopečka důvěra lidí ve vládu výrazně slábne. „Těžko říct, co v tuto chvíli vláda vlastně činí, protože důvěra veřejnosti při neustálých změnách se opravdu začíná blížit nule,” uvedl.

Mrklas se shoduje se svými kolegy i v tom, že vláda už nemá jinou možnost, jak získat ztracenou důvěru občanů, než odstoupit. Problém ovšem vidí v tom, že řešení krize by přešlo podle něj do rukou prezidenta Miloše Zemana.

Babiš chce opatření jako před rokem. Jak to tenkrát bylo

Domácí

„V případě, že vláda odstoupí, by měl řešení krize ve svých rukou pan prezident a obávám se, že to, co by mohl vymyslet, by mohlo být možná ještě o něco horší, jakkoliv si to dneska těžko dokážeme představit, než to, co dělá vláda,” obává se politolog.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám