Hlavní obsah

O laciné sněmovní rekreace není zájem

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě loni byl o sněmovní rekreace velký zájem. Kdo by také nestál o dovolenou za pár korun. Letos je situace jiná. Hotel v Lipnici nad Sázavou s bazénem a tenisovými kurty se během července a srpna naplnil ani ne z poloviny a harrachovské zařízení zelo téměř prázdnotou.

Foto: Profimedia.cz

Kaple svaté Alžběty v Harrachově. Ilustrační foto

Článek

„Důvodů, proč není vytížená Lipnice, může být víc. Zatím jsme nestihli udělat analýzu,“ řekla Právu předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

„Poslancům nešlo ani tak o cenu, ale o naprostý nedostatek soukromí. Ten mediální atak byl silný a kdokoli jel do Lipnice, musel počítat s tím, že před branou budou stát novináři a budou se ho na něco ptát. Na to není nikdo zvědavý,“ je přesvědčena. U zaměstnanců důvod nezná.

„Chtěl jsem tam letos jet s rodinou, ale než abych byl popotahován, raději jsem to vzdal,“ svěřil se Právu jeden z poslanců, který o zveřejnění svého jména nestál.

„Poslanci tam nejezdí, protože se kolem toho udělal takový humbuk. Já mám svou chatu, tak bych tam nejezdil, ale ti, kteří to využívali, se tam nyní bojí,“ potvrdil Právu šéf zdravotnického výboru Boris Šťastný (ODS).

Ačkoli oba hotely jsou určeny i pro jednání výborů a komisí, ani ty příliš jejich pohostinství nevyužívají. Jako jeden z mála se tam na několik dní sešel poslední prázdninový týden ústavně-právní výbor.

Den s plnou penzí je nyní za 499 Kč

V listopadu reagovala kancelář Sněmovny na kritiku, že denní ubytování a plná penze za 231 korun patří do doby socialismu, zdražením. Teď den i s penzí stojí 449 korun.

Někteří lidé ochladli s tím, že za takové peníze seženou penzión v atraktivnějším místě u vody anebo si připlatí a zamíří rovnou k moři. Lipnice tak byla v létě naplněna ze 40 procent, Harrachov jen z dvaceti.

Možná řešení jsou podle Němcové tři: prodej, který by teď ale nebyl výhodný. Zařízení lze i zakonzervovat a počkat, až trh nabídne cenu lepší. A také je možné objekt předat Úřadu státu pro zastupování ve věcech majetkových, aby rozhodl, co s ním.

A že by tím zaměstnanci přišli o benefit? „Je vidět, že zařízení využívá jen část z nich. Budou si muset, tak, jako ostatní státní zaměstnanci, jejichž organizace nemá takovéto zařízení, zařizovat dovolenou sami,“ uvedla Němcová. Pro 350 zaměstnanců komory bude důležitější jistota práce za dobrých podmínek.

Budoucností Lipnice se má zabývat poslanecká komise již v září. Ta jediná může rozhodnout. Možnost nechat ztrátové zařízení jak je a dál do něho cpát milióny, se Němcové nezamlouvá.

Představa, že by se komora ale zbavila objektu, do kterého vložila téměř sto miliónů za rekonstrukci, se zase nelíbí členovi této komise Šťastnému. „Ta pravidla jsou nastavena špatně. Já bych uvolnil ruce managementu, aby mohl volné kapacity nabídnout ke komerčnímu využití přes cestovky,“ řekl Právu. Tento návrh chce přednést i při jednání komise.

Otevřít veřejnosti? Nemyslitelné!

Tam ale nejspíš narazí. S veřejností se při využívání ubytování ani zdejšího krytého bazénu totiž nepočítá. Před léty již uvažoval lipnický starosta, že by se zde mohly koupat školní děti. Dodnes se tam nekoupou.

„Veřejnost zařízení a ani bazén nevyužívá a nebude. Pakliže jsou tam poslanci, není to možné. Já vidím, co se děje teď na plážích v Chorvatsku nebo jinde, kde „bdělí“ občané fotografují každou trochu známou tvář a posílají to do bulváru. Představa, že by kdokoli chodil do bazénu tohoto zařízení a posílal fotky, je nemyslitelná,“ odmítla Němcová toto řešení.

Reklama

Výběr článků

Načítám