Hlavní obsah

Novostavby budou povinně zadržovat dešťovou vodu, navrhuje ministr

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) čelí Česká republika bezprecedentnímu období sucha z hlediska délky i intenzity. Někde podle něho chybí i 1000 litrů vody na jeden metr čtvereční. Situaci má pomoci novela vodního zákony, která by zavedla povinnost u nových staveb akumulovat nebo vsakovat dešťovou vodu.

Foto: ČTK

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Článek

„Včerejší déšť problémy nevyřeší. Čelíme bezprecedentnímu období sucha z hlediska délky i intenzity. Sucho je tu 6 let a rok 2020 bude v té řadě pokračovat,” sdělil v úterý po jednání Národní koalice pro boj se suchem Brabec.

Podle něho by pomohlo, kdyby pršelo celý měsíc. „Ale to asi nebude. Deficit je obrovský, někde přesahuje i 1000 litrů na jeden metr čtvereční,” dodal Brabec.

Podle Zemana je sucho horší než koronavirus

Domácí

Od příštího roku by se proto měly zpřísnit podmínky pro hospodaření s dešťovou vodou pro nové stavby, jako jsou areály, haly nebo obchodní domy. „Cílem je nenechat odtéct dešťovou vodu, která na naše území padá v miliardách kubíků ročně,” upřesnil ministr.

Povinnost jímat dešťovou vodu 

Nové stavby budou tak mít povinnost akumulovat dešťovou vodu, nebo ji vsakovat. Investoři budou muset u nových objektů budovat retenční nádrže či jezírka, která budou vodu vsakovat a uvolňovat pozvolně. Možností bude také využívání dešťové vody na podporu zalévání nebo na zelenou střechu.

Je duben a sucho je katastrofické, připustil Brabec

Domácí

Změna v novele vodního zákona by mohla platit od roku 2021. „Odvod dešťové vody do kanalizace bude umožněn jen v těch případech, kdy bude prokazatelně doloženo, že jiné řešení hospodaření se srážkovou vodou není možné,” dodal Brabec.

Vodní nádrže se připravují na sucho

Domácí

Kromě povinnosti zadržovat dešťovou vodu chce ministerstvo také zvýšit dotační podporu pro zelené střechy u rodinné a bytové výstavby.

2,5 miliardy korun

Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana patří Česká republika mezi země ohrožené nedostatkem vody. V tuzemsku je podle něho 49 míst, kde je omezené používání vody z vodovodů či z jiných vodních zdrojů.

Ministerstvo zemědělství tak bude letos také chtít navýšení rozpočtu o dvě až 2,5 miliardy korun na vodohospodářské stavby a pozemkové úpravy.

V řekách je místy jen desetina vody, některým tokům hrozí vyschnutí

Domácí

Zhruba 700 milionů korun by mělo jít na propojování vodárenských soustav a 1,2 miliardy korun na asi 300 menších projektů, jako jsou vodovody a obecní rybníky. Sto milionů korun pak na urychlení výkupu pozemků pro menší vodní nádrže Senomaty, Šanov a Kryry.

Toman také uvedl, že za nedostatek sucha nemohou zemědělci, ale klimatická změna. „Převážná část zemědělců je moudrých a o půdu se stará dobře. Musíme je ale motivovat, aby do půdy dávali dostatek organické hmoty,” dodal Toman.

Reklama

Výběr článků

Načítám