Hlavní obsah

Podle Zemana je sucho horší než koronavirus

Aktualizováno

Sucho je pro Česko důležitějším a zásadnějším problémem než současná krize kolem epidemie nového typu koronaviru, řekl v pondělí v rozhovoru s ČTK prezident Miloš Zeman.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Česko by podle něj mělo kvůli suchu vybudovat nové vodní nádrže a přehrady. Zadržování vody v krajině považuje Zeman za nejpodstatnější opatření, protože nyní podle něj voda z republiky odtéká do sousedních zemí bez užitku.

Zeman se domnívá, že sucho je důležitější a zásadnější než koronavirová krize.

„Proti suchu je třeba bojovat nikoliv podlamováním naší energetické základny, například tím, že odstavíme jaderné elektrárny, ale vybudováním nových vodních nádrží,” uvedl prezident.

V řekách je místy jen desetina vody, některým tokům hrozí vyschnutí

Domácí

Zeman rovněž uvedl, že preferuje v zahraniční politice ekonomickou diplomacii. V Česku podle něj panuje protiruská a protičínská hysterie, ale podnikatelé mají zájem o kontakty i obchody v obou těchto zemích. K aktuálním sporům s Ruskem o výklad historických událostí řekl, že například druhou světovou válku nelze vnímat pouze z pohledu května 1945, ale je třeba si uvědomovat i dění, které konfliktu předcházelo.

„Preferuji ekonomickou diplomacii a ekonomickou zahraniční politiku. Je zajímavé, že když jsem jel naposledy do Ruska, tak mě dobrovolně doprovázela největší podnikatelská delegace svých dob, čili podnikatelé o tyto kontakty a kontrakty zřejmě mají zájem, i když je tady protiruská i protičínská hysterie,” řekl Zeman.

Zemanův kancléř Mynář odmítá spekulace o podílu na úmrtí Kubery

Domácí

Prezident se kvůli tzv. čínskému dopisu bývalému šéfovi Senátu Jaroslavu Kuberovi setká s jeho nástupcem Milošem Vystrčilem. Záležitost považuje za nafouknutou bublinu.

Schůzka obou politiků by se měla uskutečnit na počátku příštího týdne. Zeman řekl, že Vystrčil požádal o setkání a on mu rád vyhoví. „Nicméně tady není co vysvětlovat,” dodal prezident.

Pokles HDP

Zeman nadto zmínil, že chce, aby státní rozpočet byl proinvestiční a úsporný. Letošní deficit 300 miliard korun kvůli pandemii koronaviru může při rozumném hospodaření stačit a nebude ho nutné znovu zvyšovat. Uvedl, že kvůli pandemii očekává propad hrubého domácího produktu (HDP) o pět až deset procent. V roce 2021 ekonomika podle něj znovu poroste, ale tempo růstu nevyrovná letošní propad.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám