Hlavní obsah

Vodní nádrže se připravují na sucho

Právo, Karel Otcovský

Vodohospodáři z Povodí Ohře se snaží na maximum naplnit vodní nádrže ve své správě v severozápadních Čechách. Dostatečnými zásobami chtějí eliminovat nedostatek vody v tocích, který hrozí vzhledem k vytrvalému nedostatku srážek.

Foto: Novinky

vodní nádrž Švihov

Článek

Z vodní nádrže Nechranice na Chomutovsku odtéká aktuálně osm metrů krychlových za sekundu. „Jde o minimální průtok, který můžeme legálně vypouštět,“ řekl Právu mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský s tím, že stejné množství vody do nádrže přitéká.

Posledních šest let bylo v Česku suchých. „Jedním z nástrojů, jak se s nedostatkem vody vyrovnat, jsou vodní nádrže. Umožní nejen vodu pro činnost člověka využít, ale v nejvíce potřebném období ji dokáže i nabídnout přírodě – vodním tokům,“ připomněl Svejkovský.

Na Letné vznikne nové jezero

Domácí

Jaro je nejdůležitějším obdobím roku, protože obvykle bývá přebytek vody z tajícího sněhu, z vydatných srážek a příroda si ještě nenárokuje velké množství vody na růst biomasy. Zbývá tedy obvykle dostatek vody pro plnění nádrží. Letos to ale kvůli nedostatku sněhu a srážek šlo pomalu.

Od konce března se průtoky v řekách pomalu snižují. „Nádrže, u kterých dochází k přechodu ze zimní zásobní hladiny na letní, nadále plníme. S ohledem na pozvolný pokles průtoků na přítocích se plnění těchto nádrží zpomaluje nebo zastavuje,“ vysvětlil Svejkovský.

V řekách je místy jen desetina vody, některým tokům hrozí vyschnutí

Domácí

Naplnění nádrží je podle něj v současné době dostatečné, a to i pro případ, že nastane hydrologické sucho obdobné předchozím rokům. S výjimkou nádrže Vidhostice jsou všechny vodní nádrže naplněné na 85 až 100 procent svých zásobních objemů. „Samozřejmostí je, že necháváme volné retenční objemy, které mají za úkol eliminovat účinky povodní,“ upozornil Svejkovský, že ani v současné „suché“ době nedokáže nikdo předpovědět na několik měsíců dopředu, jestli třeba nepřijde povodeň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám