Hlavní obsah

Noví ministři zveřejní své úspory

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejasnosti kolem majetkových poměrů politiků přivedly nováčky ve vládě k úmyslu obnažit své soukromí i nad rámec zákonných povinností a předejít tak spekulacím. Po novém premiérovi Jiřím Paroubkovi se rozhodl své majetkové poměry zveřejnit také ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) a ministr zemědělství Petr Zgarba.

Článek

Svůj majetek na dotaz Práva popsali i nový ministr bez portfeje, nestraník Pavel Zářecký a ministryně informatiky Dana Bérová.

Co přiznávají noví ministři
Radko Martínek:
Byt 3+1 v panelovém domě, garáž, dům OKAL, úspory ze stavebního, důchodového a životního pojištění zveřejní později na tiskové konferenci.
Petr Zgarba:"
Rodinný dům, starší automobil Audi A4, přes 30 ha zemědělské půdy, úspory zveřejní v dohledné době na tiskové konferenci.
Pavel Zářecký:
Ideální polovina rodinného domu, auto nevlastní, výši úspor nezná.
Dana Bérová:
Rodinný dům u Prahy, automobil Audi TT, rodina dále vlastní družstevní byt v Praze a byt v osobním vlastnictví v Praze, úspory a kapitálový majetek např. dluhopisy jsou "odpovídající příjmům rodiny v uplynulých letech".

Přiznat svůj nově nabytý nemovitý majetek, dary a vedlejší příjmy za uplynulý rok přitom budou muset letos v červnu pouze Martínek a Zgarba, kteří byli dosud poslanci. Zářeckému a Bérové vznikne tato povinnost až příští rok. Přiznávat veškerý nemovitý majetek a movitosti ale nemusí nikdo z ministrů, neboť s tím zákon zatím nepočítá. Jejich zveřejnění je proto dobrovolné.

Vzdají se podnikání

Někteří z nováčků budou nuceni se brzy vzdát podnikatelských aktivit. Zákon o střetu zájmů totiž členům vlády - na rozdíl od poslanců a senátorů - podnikání zakazuje.

"Nemám absolutně žádný problém s tím, abych odkryl úplně všechny své majetkové poměry," řekl Právu Martínek s tím, že nejspíš příští týden svolá tiskovou konferenci, kde předloží veškeré dokumenty. "Udělám to, protože je to potřeba," prohlásil.

Uvedl, že bydlí s manželkou v třípokojovém panelovém bytě, který si pořídili ještě v minulém režimu. Jeho žena pracuje po celou dobu jeho politické kariéry jako vedoucí muzea v Moravské Třebové. Martínek vlastní garáž a okál v Opatovicích, který zdědil po rodičích. "Polovinu jsem zdědil a polovinu splácím formou hypotéky svému bratrovi," uvedl Martínek. Finanční hotovost oznámí v příštích dnech, včera Právu pouze řekl, že má stavební spoření, životní a důchodové pojištění a přesnou sumu úspor neví.

Martínek bude nucen ukončit členství v zastupitelstvu v Moravské Třebové, neboť tato funkce je s funkcí ministra neslučitelná. "Musím to projednat se starostou," poznamenal. Ostatní dvě vedlejší aktivity, a to členství v obecně prospěšné společnosti Smetanova Litomyšl a členství v Radě Národního muzea, si podle svých slov ponechá, neboť to mu zákon umožňuje. Ani z jedné z těchto aktivit neměl - jak řekl - žádné peníze.

Přesné úspory později

Naopak peníze získal Martínek podle svého písemného prohlášení z roku 2002, které je k dispozici v senátním mandátovém výboru. Prodej zděděného majetku po rodičích v Brně mu vynesl 2,3 miliónu korun.

Zgarba Právu včera řekl, že bydlí v rodinném domě, jezdí starší audinou, výši úspor zveřejní. O jeho majetkových poměrech je dosud známo i to, co uváděl v uplynulých letech jako poslanec ve svých přiznáních. Z nich vyplývá, že vlastní přes 30 ha zemědělské půdy.

Zgarba uvedl, že v co nejkratší době ukončí veškeré své podnikatelské aktivity, včetně předsednictví v dozorčí radě Lesů ČR. "Vzdám se nejen činnosti ve dvou společnostech Natur HB a Agros Chotěboř, ale zřejmě i své funkce v bytovém družstvu Jiskrová, aby nedocházelo k nějakým pochybnostem," sdělil Zgarba.

Současně nyní řeší problém, zda by nemohl být střetem zájmů fakt, že jeho manželka pracuje v Pozemkovém fondu. "Nemohu mluvit za manželku, ale honí se mi to hlavou," přiznal ministr zemědělství.

Nepopsaný list papíru

Nepopsaným papírem z hlediska majetku dosud byli Zářecký a Bérová. Oba byli náměstky ministrů a zákon o střetu zájmů se tak na ně nevztahoval.

"Jsem od nepaměti vlastníkem ideální poloviny rodinného domu a jinak žádný velký majetek nemám. Auto nemám a nikdy jsem neměl. Přiznám se, že kolik mám úspor, nevím, protože to není moje záležitost, u nás hospodaří žena," řekl ministr Právu s dovětkem, že jeho žena je státní zástupkyní. Zářecký podle svých slov nebude mít problém s vedlejšími aktivitami, protože - jak uvedl - žádné nemá. Pouze na částečný úvazek přednáší na Policejní akademii.

Bérová přes svou mluvčí Právu vzkázala, že vlastní 50 % obchodní společnosti Sanu Babu. Na otázku, kdy se ministryně vzdá své účasti ve firmě, mluvčí Klára Volná písemně odpověděla: "Paní ministryně má pouze majetkovou účast v s. r. o., což je stejné, jako kdyby byla majitelkou akcií například z kupónové privatizace. Podnikání je aktivní činnost konaná za účelem zisku, což v tomto případě není, neboť je pouze pasivním vlastníkem majetkového podílu. Podnikání vykonává jednatel společnosti."

Bérová je podle výpisu z obchodního rejstříku společníkem firmy. Na internetových stránkách se tato firma prezentuje jako prodejce "toho nejlepšího z Asie" s tím, že nabízí zboží z Indie a Nepálu.

Reklama

Související články

Stanislav Gross podal demisi

Předseda ČSSD Stanislav Gross rezignoval na post předsedy vlády České republiky. S ním tak padla celá koaliční vláda ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Gross předal svou...

Paroubek jmenován premiérem

Česko má nového premiéra. Prezident Václav Klaus jím v pondělí jmenoval sociálního demokrata Jiřího Paroubka a pověřil ho sestavením vlády, kterou by hlava...

Prezident jmenoval novou vládu

Prezident Václav Klaus v pondělí krátce po 17. hodině na Pražském hradě jmenoval 17 členů většinové vlády premiéra Jiřího Paroubka. Klaus předpokládá,...

Výběr článků

Načítám