Hlavní obsah

Paroubek jmenován premiérem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česko má nového premiéra. Prezident Václav Klaus jím v pondělí jmenoval sociálního demokrata Jiřího Paroubka a pověřil ho sestavením vlády, kterou by hlava státu mohla jmenovat v 17:00.

Článek

Paroubek přijel na Hrad krátce po 14. hodině. Ještě před jeho jmenováním se představitelé opozičních stran ODS a KSČM pro ČTK vyjádřili, že nová vláda nedostane ve Sněmovně jejich důvěru.

Jiří Paroubek ve vládě Stanislava Grosse působil na postu ministra pro místní rozvoj. V ČSSD zastává funkci místopředsedy strany. Gross podal demisi do rukou prezidenta v pondělí ráno. [celá zpráva]

Prezident Václav Klaus po Paroubkově jmenování prohlásil, že tím se završila jeho úloha ve čtyři měsíce trvající vládní krizi. Jak řekl, osobně nikoho neprotežoval ani nepreferoval. Za svůj hlavní úkol považoval přispět k vytvoření vlády většinové a zabránit tomu, aby loni Sněmovnou vyslovená důvěra kabinetu Stanislava Grosse byla použita pro někoho jiného či pro jiné politické seskupení než pro jaké byla tehdejší důvěra zamýšlena.

Podle hlavy státu má nová vláda na základě dnešní dohody tří koaličních stran šanci být kabinetem většinovým. Klaus předpokládá, že poslanci o důvěře vládě v krátké době rozhodnou. Prezident věří, že nový premiér Paroubek udělá vše proto, aby jím řízená vláda využila zbytku volebního období k normální a efektivní práci, kterou podle Klause Česká republika potřebuje ze všeho nejvíce.

Anketa

Vydrží vláda Jiřího Paroubka do řádných voleb v roce 2006?
Ano
33,9 %
Ne
59,8 %
Nevím
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 737 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám