Hlavní obsah

Nova: BIS opustil šéf pro sledování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bezpečnostní informační službu (BIS) opustil koncem října ředitel odboru sledování Marian Cingroš. Podle mluvčího BIS Jana Šuberta odešel na vlastní žádost, další podrobnosti ale civilní kontrarozvědka odmítá zveřejnit.

Foto: Policie Náchod

ilustrační fotky z akce

Článek

O změnách ve vedení příslušného odboru přitom nemají tušení ani mnozí členové sněmovní komise pro kontrolu BIS, uvedla v pátek televize Nova.

Šubert podle Novy důrazně popřel, že by mohl mít Cingrošův odchod souvislost s aférou kolem sociálnědemokratického poslance Josefa Hojdara, v jehož autě našla policie odposlouchávací zařízení. Poslanec už v létě prohlásil, že je odposloucháván, později přišel s informacemi, že je navíc i sledován.

"Mohu jednoznačně vyloučit, že by jeho odchod nějak souvisel s případem poslance Hojdara," prohlásil Šubert. Další podrobnosti ale nechtěl sdělit. Zároveň odmítl odpovědět na dotaz, zda již služba vybrala Cingrošova nástupce.

Jakoukoli spojitost s Hojdarem vyloučil i šéf komise pro kontrolu BIS Jan Klas (ODS). Podle něj Cingroš odešel z personálních důvodů. Mnozí další členové komise, například poslanci Radim Turek (ČSSD), Ivan Langer (ODS) či Vlastimil Dlab (KSČM), však podle Novy o Cingrošově odchodu nevěděli. "To se k nám vůbec nedoneslo, ale určitě jako komise bychom o tom měli vědět," řekl Nově Dlab.

Reklama

Výběr článků

Načítám