Hlavní obsah

Nouzový stav zatím nebude, rozhodla vláda

Aktualizováno

Vláda zatím nebude kvůli rekordnímu šíření koronaviru vyhlašovat stav nouze. Novinkám to potvrdil končící premiér Andrej Babiš (ANO). O vyhlášení stavu usiloval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), naopak šéf vnitra Jan Hamáček z ČSSD to zatím považuje za předčasnou variantu.

Andrej Babiš: Budeme chtít po hejtmanech jasné stanovisko, zda požadují vyhlášení nouzového stavuVideo: ČTK

 
Článek

„Nouzový stav vyhlašovat nebudeme," potvrdil Novinkám premiér.

Po jednání upřesnil, že návrh na vyhlášení nouzového stavu vláda nakonec ani neprojednávala. „Budeme chtít po hejtmanech jasné stanovisko, zda požadují vyhlášení nouzového stavu,“ zdůvodnil Babiš s tím, že se šéfy krajů bude v úterý dopoledne jednat vládní rada pro zdravotní rizika.

Nouzový stav zatím není třeba, shodli se podle Kuby hejtmani

Domácí

„Pokud budeme mít od hejtmanů tento požadavek, vláda okamžitě zasedne, návrh projedná a případně nouzový stav vyhlásí,” nastínil další postup.

Ministr Vojtěch dopoledne uvedl, že vládě vyhlášení nouzového stavu navrhne. Pomoci to mělo podle ministerstva a hlavní hygieničky Pavly Svrčinové zejména přetíženým nemocnicím, kde je stále více hospitalizovaných s covidem.

Studenti lékařských fakult by tam mohli v nouzovém stavu vypomoct.

Babiš nevyloučil vyhlášení nouzového stavu v celém Česku

Domácí

Nouzový stav? Není zatím na místě

Proti nouzovému stavu se během dne postavila řada politiků, mezi nimi i šéf krizového štábu Hamáček. „Za ministerstvo vnitra v této fázi nevidíme důvod vyhlašovat nouzový stav bez toho, aby proběhla jednání krizových štábů v krajích a aby tyto štáby zvážily, zda tato situace není řešitelná vyhlášením stavu nebezpečí,” uvedl.

Kriticky se k vyhlášení nouzového postavil i šéf resortu školství Robert Plaga (za ANO). „Nouzový stav kvůli tomu, aby museli očkovaní studenti lékařských oborů místo studia dělat v nemocnicích pomocné práce? To, doufám, hlavní hygienička a ministerstvo zdravotnictví nemyslí vážně,“ napsal ministr na Twitter.

Plaga se opřel do Svrčinové: Studenty do nemocnic? To nemyslí vážně

Koronavirus

A proti byli i někteří poslanci. „Zavedení nouzového stavu není vládou dostatečně odůvodněno, proto v současné chvíli nemá naši podporu,” uvedl pro Novinky šéf STAN vít Rakušan.

„Nepodporujeme vyhlášení nouzového stavu, protože ho vláda v minulosti zneužila pro plošná opatření a lockdowny,” napsal zase šéf SPD Tomio Okamura.

Pro nouzový stav teď nevidím důvod, řekl Hamáček

Domácí

Povinné očkování?

Ministr Vojtěch pak také v pondělí po jednání vlády uvedl, že kabinet již vede debatu o povinném očkování. To by se mohlo týkat zdravotníků, ale i některých státních zaměstnanců, například hasičů.

„Debatu o povinném očkování bychom chtěli mít dokončenou do konce tohoto týdne, příští týden bych o tom měl informovat vládu,” řekl ministr Vojtěch.

„Vznikne meziresortní skupina, která to bude řešit,” uvedl k tématu premiér Babiš.

Podnikatelé znovu dostanou kompenzace, rozhodla vláda

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám