Hlavní obsah

Vojtěch navrhne vyhlášení nouzového stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navrhne kvůli plnícím se nemocnicím vládě vyhlášení nouzového stavu. Opatření by umožnilo výpomoc mediků v nemocnicích, které čelí náporu pacientů s covidem-19. V současnosti je v nich téměř 4900 pacientů s covidem. Vláda bude jednat dnes.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Opatření by umožnilo výpomoc mediků v nemocnicích (ilustrační foto)

Článek

Podle mluvčího resortu Daniela Köppla je to „kvůli nemocnicím”. Mluvčí to řekl serveru iDnes.

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen loni v březnu, podruhé před rokem 5. října. Několikrát byl prodloužen a skončil letos 11. dubna.

„Samozřejmě zvažují se i tyto možnosti, protože zejména v nemocnicích, v domovech důchodců, v zařízeních sociální péče začíná chybět personál,“ odpověděla hlavní hygienička Pavla Svrčinová na dotaz Radiožurnálu, zda vláda nezvažuje vyhlášení nouzového stavu, aby studenti medicíny mohli pracovat v nemocnicích.

Nouzový stav
- vyhlašuje se v případě závažných živelních, ekologických nebo průmyslových katastrof, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost.
- vyhlašuje vláda, v případě nebezpečí z prodlení premiér, v tom případě vláda jeho rozhodnutí do 24 hodin schválí, nebo zruší. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí neprodleně informovat Sněmovnu, která může vyhlášení zrušit.
- může být vyhlášen na celém území státu, nebo jen někde. Trvat může až 30 dnů, se souhlasem Sněmovny i déle.

Svrčinová při této příležitosti připomněla, že v nemocnicích už nyní vypomáhá armáda.

Ministr Vojtěch přitom v pátek po jednání vlády řekl, že vyhlášení nouzového stavu není nutné. Opatření proti šíření epidemie se podle něj mohou nadále řídit pandemickým zákonem.

Stav nouze by byl nutný, kdyby vláda omezovala například volný pohyb osob, uvedl ministr. Vyplývá to podle něj i z konzultací s právníky ministerstva zdravotnictví.

Nemocnice v Brně nouzový stav vítá

Nouzový stav by například přivítala Fakultní nemocnice v Brně.

„Fakultní nemocnice Brno by byla pro vyhlášení nouzového stavu, nicméně ne kvůli tomu, abychom žádali mediky. Naši lékaři jsou zároveň profesoři a uvědomují si, že pokud budou povoláni medici, může to mít zásadní dopad na výuku a jejich studium,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Situace je podle ní velmi vážná a nesrovnatelná s loňským rokem, kdy byl začátkem října nouzový stav vyhlášen při mnohem menším zatížení nemocnic.

Svrčinová je pro povinné očkování proti covidu

Domácí

„Teď je situace mnohem vážnější. Lidé riskují, chovají se, jako kdyby pandemie nebyla. Nemocnice se nám z jedné strany rychle plní pacienty s covidem-19, z druhé těmi, kteří covid nemají, ale potřebují naši péči,“ dodala Plachá.

Jen za víkend přijali dvacet nově nakažených. „Ze soboty na neděli zemřeli čtyři pacienti, v noci na pondělí dalších sedm. To jsou opravdu vysoká čísla,“ doplnila.

Celkem potřebovalo k pondělku hospitalizaci 185 pacientů, z toho 28 leží na JIP.

K povolání mediků nemusí dojít všude

K povolání mediků by nemuselo dojít všude, pro některé nemocnice to však může být zásadní.

„Pokud by byli medici nasazení v nemocnicích, tak výuka bude pravděpodobně negativním způsobem ovlivněna. Na druhou stranu jsou v rámci republiky zdravotnická zařízení, kde by výpomoc jakýchkoliv částečně kvalifikovaných rukou uvítali,“ řekl Právu vedoucí Národního dispečinku lůžkové péče Tomáš Vymazal.

Pro nouzový stav teď nevidím důvod, řekl Hamáček

Domácí

Žádosti o převoz pacientů mezi kraji se ještě neobjevily. „Zatím neproběhl jediný mezikrajový překlad a pokud vím, tak se žádný neplánuje,“ dodal Vymazal. Ke dvěma přesunům došlo jen v rámci Zlínského kraje, kde jsou menší nemocnice.

Některé nemocnice omezují plánovanou péči

V českých nemocnicích bylo v neděli 4885 pacientů, u kterých byla nákaza novým typem koronaviru prokázána. V těžkém stavu je 715 z nich.

Některé nemocnice už kvůli přetížení a nedostatku personálu omezují plánovanou péči. Žádají také o pomoc armádu. Od pátku vojáci slouží ve 24 nemocničních a sociálních zařízeních, dnes začnou pomáhat v 15 dalších.

Očkovaným dvěma dávkami covid pas jen na půl roku, vyzývá lékařská komora

Domácí

V souvislosti s koronavirem byl nouzový stav poprvé vyhlášen 12. března 2020, podruhé před rokem 5. října.

Nouzový stav byl několikrát prodloužen, skončil letos 11. dubna. Celkově byl vyhlášen na 254 dní. Opatření jsou nyní vydávána podle pandemického zákona, jehož účinnost ale vyprší na konci února příštího roku.

Anketa

Jste pro vyhlášení nouzového stavu?
Ano
39,4 %
Ne
60,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 37634 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám