Hlavní obsah

Noční vítr lámal stromy, zastavil vlaky. Tisíce lidí jsou bez proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po nočním větru na několika místech v Česku nejezdí vlaky, důvodem jsou stromy popadané na tratě. Provoz vlaků byl zastaven na některých místech ve Středočeském, Libereckém, Královéhradeckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Varování Českého hydrometeorologického ústavu před silným větrem platí do středečních 15:00.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek v noci z úterý na středuVideo: chmi.cz

 
Článek

Energetická společnost ČEZ ve středu v 6:00 ráno evidovala přes 20 poruch na vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí. „Bez elektřiny je necelých 7000 odběrných míst. Jedná se především o oblast severovýchodních Čech. V terénu máme pracovníky poruchových služeb, kteří pracují na obnovení dodávky elektřiny,” sdělila mluvčí firmy Soňa Holingerová.

Bez proudu jsou domácnosti na Jablonecku, Semilsku, Trutnovsku, Jičínsku, Děčínsku a Ústecku. Ve středních Čechách nejde proud na Benešovsku a v Praze-východ, na Moravě pak na Šumpersku.

Společnost E.ON eviduje podle mluvčí Martiny Slavíkové sedm poruch na vedení vysokého napětí. „Bez elektřiny je na našem distribučním území, tedy v jižních Čechách, na Vysočině a jižní Moravě, několik stovek lidí. Aktuálně přetrvávají největší potíže na Třebíčsku, Otrokovicku a Českokrumlovsku,” uvedla Slavíková.

Asi 2500 domácností je bez elektrického proudu v Jihomoravském kraji. „Mezi Znojmem a Vranovem je porucha 38 distribučních trafostanic, což se týká 1660 odběrných míst. Teď jsou bez proudu,” uvedla mluvčí společnosti E.ON Božena Herodesová.

Šošůvku a Holštejn postihla porucha na 14 distribučních trafostanicích a bez proudu je 800 domácností. „Dispečeři hledají, kde je problém. Pokud to půjde, přepneme na jiný okruh, který je bez problémů. Pokud ale budou přetrhané dráty a nedovolí nám to přepnout, musíme počkat na techniky," řekla Herodesová.

Foto: HZS Libereckého kraje

Spadlý strom na Liberecku

Ve Středočeském kraji mezi Pečkami a Kouřimí na Kolínsku nejezdí vlaky kvůli pádu stromu na trať. Zavedena je náhradní autobusová doprava, zastávky Zalešany, Plaňany - zastávka a Chroustov ale náhradní autobusy neobslouží, uvedla na webu Pražská integrovaná doprava.

Silný vítr lámal větvě a vyvracel stromy i v Jihočeském kraji. Přesvědčil se o tom také řidič kamiónu, který projížděl v úterý večer projížděl mezi Blažejovicemi a Volary na Prachaticku. „Během jízdy mu spadla velká odlomená větev přímo na kabinu i návěs. Řidič cizí státní příslušnosti naštěstí vyvázl bez zranění, škoda na nákladním autě je 350 tisíc korun,“ uvedla mluvčí prachatické policie Martina Joklová.

V Libereckém kraji nejezdí vlaky mezi Novým Borem a Českou Lípou. Ranní spoj zastavil před stromem spadlým na trať na vjezdu do České Lípy. Hasiči pracují na obnovení provozu na trati, předpokládané zprovoznění se čeká před 07:30. V Libereckém kraji byly po ránu problémy také na trati mezi Křižany a Karlovem pod Ještědem, vlaky nabíraly zpoždění.

V Královéhradeckém kraji je zastaven provoz na trati mezi Jaroměří a Dvorem Králové, ranní spoj zastavil před stromem spadlým na trať. V Jihomoravském kraji jezdí místo vlaků autobusy mezi Moravským Krumlovem a Bohuticemi. V Moravskoslezském kraji je provoz zastaven mezi Branticemi a Miloticemi nad Opavou a mezi Valšovem a Rýmařovem.

S následky nočního větru se potýkala také Vysočina. Do 6:00 se tam ale podařilo zprovoznit tratě Horní Cerekev – Počátky, Dobronín – Jihlava a Slavonice – Dačice.

V Moravskoslezském kraji zasahovali hasiči u pádu stromu na trať mezi Krnovem a Novými Heřminovy. Podle mluvčího hasičů Petra Kůdely do stromu narazil vlak, ale nikomu se nic nestalo. Hasiči v kraji podle mluvčího vyjeli do středečního rána kvůli větru celkem 14krát. Nejčastěji se jednalo o popadané stromy či uvolněné střešní krytiny.

V Praze nejezdí přívozy na trasách Holešovice – Karlín a Troja – Císařský ostrov. Plavba není v tomto počasí bezpečná.

Podle varování meteorologů bude rychlost větru v nárazech někde překračovat 110 kilometrů v hodině, což v Beaufortově stupnici odpovídá mohutné vichřici. Jinak může v nárazech dosahovat 70 kilometrů v hodině, na Českomoravské vrchovině, v Pardubickém kraji a na západě Jihomoravského kraje kolem 90 km/h a na horách na severu až 110 km/h. Vítr by měl zeslábnout odpoledne.

Beaufortova stupnice síly větru

  • BEZVĚTŘÍ - 0-0,2 m/s, pod 1 km/h, kouř stoupá svisle vzhůru
  • VÁNEK - 0,3-1,5 m/s, 1-5 km/h, směr větru je poznatelný podle pohybu kouře, vítr však nepohybuje větrnou korouhví (směrovkou)
  • SLABÝ VÍTR - 1,6-3,3 m/s, 6-11 km/h, vítr je cítit ve tváři,listy stromů šelestí, větrná směrovka se začíná pohybovat
  • MÍRNÝ VÍTR - 3,4-5,4 m/s, 12-19 km/h, listy stromů a větvičky jsou v trvalém pohybu, vítr napíná praporky a slabě čeří hladinu stojaté vody DOSTI ČERSTVÝ VÍTR - 5,5-7,9 m/s, 20-28 km/h, vítr zdvíhá prach a kousky papíru, pohybuje slabšími větvemi
  • ČERSTVÝ VÍTR - 8,0-10,7 m/s, 29-38 km/h, listnaté keře se začínají hýbat, na stojatých vodách se tvoří menší vlny se zpěněnými hřebeny
  • SILNÝ VÍTR - 10,8-13,8 m/s, 39-49 km/h, vítr pohybuje silnějšími větvemi, telegrafní dráty sviští, používání deštníků se stává nesnadné
  • PRUDKÝ VÍTR - 13,9-17,1 m/s, 50-61 km/h, vítr pohybuje celými stromy, chůze proti větru je obtížná
  • BOUŘLIVÝ VÍTR - 17,2-20,7 m/s, 62-74 km/h, vítr ulamuje větve, chůze proti větru je téměř nemožná VICHŘICE - 20,8-24,4 m/s, 75-88 km/h, vítr působí menší škody na stavbách (strhává komíny, tašky ze střech)
  • SILNÁ VICHŘICE - 24,5-28,4 m/s, 89-102 km/h, vyskytuje se na pevnině zřídka, vyvrací stromy, působí větší škody
  • MOHUTNÁ VICHŘICE - 28,5-32,6 m/s, 103-117 km/h, vyskytuje se velmi zřídka, působí velké škody na domech, lesích
  • ORKÁN - nad 32,7 m/s, nad 118 km/h, ničivé účinky

Meteorologové doporučují zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Lidé by měli být opatrní také při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách by měli omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Reklama

Výběr článků

Načítám