Hlavní obsah

NKÚ: Zrušenou dostavbu vojenské nemocnice prošetří policie

Praha
Aktualizováno

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) chce, aby policie prošetřila uvažovanou a zrušenou dostavbu Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v pražských Střešovicích. Kvůli podezření, že při přípravě projektu došlo k plýtvání, podal státnímu zastupitelství trestní oznámení pro možné porušení povinnosti při správě cizího majetku. Uvedl to mluvčí úřadu Jaroslav Broža.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf NKÚ František Dohnal.

Článek

Jde o zrušený projekt výstavby nových pavilonů v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Stát kvůli tomuto projektu podle NKÚ zaplatí 217 miliónů korun za poradenské služby a úhradu vynaložených nákladů soukromému investorovi. Nemocnice také podle úřadu objektivně neprokázala výhodnost realizace projektu a soukromého partnera vybrala v nedostatečně konkurenčním prostředí.

Obrana se vůči uváděné částce ohradila. Podle ministerstva jde o 186 miliónů korun, z toho jednorázová kompenzace partnerské soukromé firmě činí 143 miliónů korun. Ministerstvo argumentuje také tím, že pokud by peníze nezaplatilo, hrozila by státu mezinárodní arbitráž.

Poslance zajímá, kdo o projektu rozhodoval

O zrušenou investici se zajímali také poslanci ze sněmovního kontrolního výboru. Chtějí vědět, kdo přesně byl za projekt zodpovědný. V přijatém usnesení výbor také konstatoval, že ministerstvo i nemocnice postupovaly nehospodárně. Žádají také, aby se příštího jednání na toto téma zúčastnil osobně také ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Kontrolní výbor se rozhodl požádat ministerstvo obrany o informace, které konkrétní osoby a jak se v letech 2004 až 2011 podílely na rozhodování o projektu, a co bylo předmětem poradenských služeb, za které nemocnice platila desítky milionů korun. Poslancům například vadí, že stát musel zaplatit v podstatě polovinu toho, co měl projekt původně stát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám