Hlavní obsah

Nezvyšujte plošně platy zdravotníkům, už mají dost, píší zdravotnická sdružení Babišovi

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Předsedové zdravotnických sdružení v otevřeném dopise adresovaném premiéru vlády Andreji Babišovi žádají, aby kabinet nezvyšoval plošně platy zdravotníků. Podle nich už jsou platy zdravotníků dost vysoké, což přináší problémy, protože chtějí více volného času, aby si peníze užili. Plošné navýšení platů ve zdravotnictví o deset procent žádají odbory či Česká lékařská komora.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Žádáme o střízlivý přístup ke zvyšování platů a mezd ve zdravotnickém sektoru... Přestože jsme si vědomi toho, že obrovské nasazení zdravotníků nikdy nelze zcela vykompenzovat penězi, je zapotřebí připomenout, že zaměstnavatelé oceňovali jejich fyzické i psychické vypětí finančními odměnami a příplatky po celé období pandemie,” stojí v úvodu otevřeného dopisu adresovaného premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Podle pisatelů si zdravotníci, kteří se starali o covidové pacienty, přišli v období pandemie na zhruba 20 až 30 tisíc korun měsíčně navíc na příplatcích. Dvakrát pak vláda rozhodla o vyplacení mimořádných odměn.

Další plošné navýšení podle nich křiví prostředí na trhu práce.

Platy státních zaměstnanců nakonec vzrostou, potvrdila poprvé Schillerová

Domácí

Pod dopis se podepsali prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, šéf České stomatologické komory Roman Šmucler, předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Dále pak předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Illona Hülleová a Vladimír Dvořák, šéf Sdružení soukromých gynekologů ČR.

„Díky tomu, ale také díky opakovanému plošnému navyšování v minulých letech, nárůst platů a mezd ve zdravotnictví v letech 2020 a 2021 vysoce předčil všechna ostatní odvětví,” píší předsedové sdružení.

Mají víc peněz, tak chtějí i volný čas

„Ukazuje se, že hlavním problémem českého zdravotnictví již nejsou nízké platy a mzdy, jak tomu bylo před několika lety. Naopak, zkušenosti z let 2020–2021 ukazují, že jejich zvyšování přináší opačný efekt, než bychom předpokládali. Zaměstnanci začali žádat o sjednání kratší pracovní doby, protože díky vyšším příjmům preferují více volného času,” nastiňují dále možný vedlejší nepříznivý efekt zvyšování platů.

Mimo to prý plošné navýšení platů ve zdravotnictví o deset procent, jak žádají odbory či Česká lékařská komora, „pokřivuje soutěž a kazí zdravé prostředí na trhu práce v tomto odvětví”.

„Plošné zvyšování platů znemožňuje adekvátně ohodnotit klíčové pracovníky. Pokud zaměstnavatel nemůže díky plošnému navyšování platů diverzifikovat odměňování jednotlivců, je výsledkem ztráta motivace a pokles kvality. Již dnes tvoří osobní náklady u některých poskytovatelů až 90 % veškerých nákladů, což jim znemožňuje investovat odpovídající prostředky do modernizace, ale často i do rekonstrukce a běžné údržby zastaralých budov. Přirozená soutěž mezi poskytovateli zdravotních služeb je pak hybatelem rozvoje zdravotnictví jako celku,” stojí v dopise.

Maláčová chce škrtat peníze armádě. Nesmysl, zlobí se Metnar

Domácí

Závěrem pisatelé vyzývají premiéra, aby na požadavky odborů nepřistupoval a platy zdravotníků plošně nezvyšoval, protože to prohloubí rozpočtový schodek a omezí to konkurenceschopnost. „Skokový nárůst je odtržený od ekonomické reality,” míní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám