Hlavní obsah

Nevrlý Topolánek přišel k výslechu v bojovné náladě

Právo, Novinky, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) v pondělí dorazil k výslechu v centru Prahy bojovně naladěn. Policii vysvětloval okolnosti nevýhodného nákupu budovy bývalého kněžského semináře ve Vidnavě na Jesenicku, z něhož mělo být detenční zařízení. Topolánkovi se zjevně nelíbilo, že Novinky o jeho předvolání věděly, a ještě dříve, než stačily položit otázku, strčil do kameramana.

Nevrlý Topolánek přišel k výslechu v bojovné náladě Video: Novinky

 
Článek

Po dvou hodinách Topolánek budovu bez jediného slova opustil.

Za zchátralou budovu bývalého kněžského semináře ve Vidnavě na Jesenicku zaplatil stát před čtyřmi roky 29 miliónů korun, ministerstvo spravedlnosti z ní chtělo už v roce 2005 udělat vůbec první detenční ústav pro odsouzené devianty, to se ale nestalo.

V kauze čelí od února obvinění František Steiner, někdejší ekonomický náměstek bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), a také bývalý ředitel Vězeňské služby ČR Luděk Kula. Ti se brání, že jen plnili nařízení vlády. Policie proto zjišťuje, zda tomu tak skutečně je a která vláda o nákupu rozhodla.

Divil se, proč to policii zajímá

Topolánek vysvětloval, jestli tehdejší vláda měla, nebo neměla finance na rekonstrukci budovy, a v případě že peníze neměla, proč ji tedy kupovala. Teprve v těchto měsících se totiž budova narychlo upravuje, aby z ní mohla být aspoň věznice lehčího typu.

Foto: Dan Krzywoň, ČTK

Budova bývalého kněžského semináře ve Vidnavě na Jesenicku

„Vyjadřoval se poměrně obecně a sám se podivoval nad tím, že se tou věcí vůbec zabývají orgány činné v trestním řízení,“ řekl v pondělí Právu k Topolánkově výpovědi Steinerův obhájce Jaroslav Ortman.

Bývalý premiér podle něj také při výslechu uvedl, že Steiner jako ekonomický náměstek bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) nemohl nic měnit na usnesení vlády, která rozhodla o zřízení detenčního ústavu.

Nákup Vidnavy naplánoval Paroubkův kabinet

Ortman při Topolánkově výpovědi předložil podle svých slov vyšetřovateli celé znění návrhu zákona o detenční službě tak, jak ho schválila vláda Jiřího Paroubka (LEV 21).

Součástí dokumentu byla prý i důvodová zpráva s úkolem pro tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU) a ministra financí Bohuslava Sobotku (ČSSD) vyčlenit na nákup objektu ve Vidnavě částku 33 miliónů korun, které byly součástí rozpočtu.

„Teď už tedy padly všechny argumenty pro to, aby obvinění mého klienta pokračovalo, a proto po skončení všech nynějších výslechů politiků znovu navrhnu zastavení jeho stíhání, neboť je naprosto nedůvodné,“ doplnil Ortman.

Topolánek podle něj policii potvrdil, že usnesení Paroubkovy vlády o zřízení detenčního ústavu nebylo nikdy „revokováno“, tedy že zůstalo v platnosti. Proto prý i jeho kabinet přistoupil k nákupu Vidnavy.

Topolánkův výslech na rozdíl od jeho předchozího chování před budovou protikorupční policie proběhl podle Ortmana v naprostém klidu, někdejší předseda vlády se choval „naprosto občansky“, konstatoval advokát.

Vypovídali i Gross a Paroubek

Minulé pondělí kvůli kauze strávili na policii minimálně hodinu někdejší předsedové sociálnědemokratických vlád Stanislav Gross (ČSSD) a Jiří Paroubek. Tento týden čeká totéž kromě Topolánka například exministra spravedlnosti Pavla Němce, šéfa ČSSD a někdejšího ministra financí Bohuslava Sobotku a současného správce státní kasy Miroslava Kalouska (TOP 09).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám