Hlavní obsah

Nevěsty začínají být starší a vzdělanější než ženiši

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční obrázek českých snoubenců – o dva roky starší muž s vyšším vzděláním si bere o dva roky mladší manželku s nižším vzděláním – bere za své. Starší partner se už nyní vyskytuje jen u 63,1 procenta manželských párů. Zato podíl svateb, kde je starší nevěsta, představuje již 8,3 procenta ze všech sňatků.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Výrazně se v Česku zvyšuje i počet vzdělaných nevěst. Podle informací statistiků má stejné vzdělání už 48,5 procenta manželských párů. Žena pak má vyšší vzdělání ve 24 procentech uzavíraných svazků.

Podíl vzdělaných žen se zvyšuje zejména ve věkové kategorii 35 až 39 let. „Souvisí to s tím, jak se zvyšuje vzdělanost žen, ale i s tím, že ženy déle studují, a proto se vdávají v pozdějším věku. I proto si berou mladší volné partnery,“ shodují se experti na rodinu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V Česku roste i počet sňatků, kde je mezi snoubenci velký, nezřídka více než desetiletý věkový rozdíl. Obdobné změny zaznamenávají i nesezdaná, tedy neformální soužití dvojic. Tam se v současnosti ale stále více objevuje spojení mezi vysokoškolsky vzdělanou ženou a partnerem se základním vzděláním.

Stejný názor pomáhá 

Přes změny ve věku a vzdělanost však stále, alespoň z pohledu statistiky, platí, že stejný či podobný pohled na svět, na život pomáhá ke stabilitě manželství. I když samozřejmě ne automaticky a ne ve všech případech, upozorňují rodinní poradci.

Podle šetření statistiků bylo stejného náboženského přesvědčení a zaměření 80 procent párů z těch, které se při posledním sčítání lidu v roce 2011 přihlásily k náboženskému vyznání. Stejně tak partner, který deklaroval, že je bez vyznání, žil nejčastěji s partnerkou stejného postoje. Nejméně párů stejného náboženského vyznání bylo zaznamenáno ve věkové skupině 25 až 29 let.

Obdobné postoje, kdy manželé upřednostňovali stejnost, se projevily i u národností. Naprosto stejnou národnost při sčítání lidu potvrdilo 91,2 manželského páru a 88,6 procenta párů žijících v neformálním svazku.

Nové trendy v demografickém vývoji a ve složení manželských párů by měli pozorně sledovat politici, ekonomové i sociologové.

Vzdělané ženy ovlivňují politické názory v rodině

Se změnami v partnerských vztazích se totiž mění například rozhodování o rodinných financích, kdy o nich partneři více než kdy jindy rozhodují společně. Totéž platí i o velkých nákupech. Reklama tak musí zasáhnout nejen teoretickou hlavu rodiny, ale oba partnery.

Nové vzdělanostní rozložení sil v rodinách se rovněž odráží v politických postojích a voličských preferencích rodin. Vzdělané a poučené ženy mohou výrazně ovlivnit politické názory v rodinách.

V Česku ale zatím žádná politická strana s postoji a názory žen dlouhodobě a cílevědomě nepracuje. Pozornost ženám strany věnují pouze krátkodobě před volbami, kdy se to navíc často omezuje pouze na sliby o podpoře rodin.

Přes rostoucí vzdělanost, změny v rolích žen a mužů a stále větší význam žen v české ekonomice tak zůstává pohled na ně v zajetí tradičních konzervativních tradic.

Anketa

Hraje podle vás věkový rozdíl mezi manželi zásadní roli v kvalitě jejich vztahu?
Ano
22,6 %
Ne
77,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2923 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám