Hlavní obsah

Neurážejte podnikatele, vzkázala pravice Zaorálkovi

• Aktualizováno
Novinky, jas

Snahu ČSSD o zvýšení minimální mzdy, kterou dal její volební lídr Lubomír Zaorálek poněkud neobratně do spojitosti s neschopností některých podnikatelů „slušně” zaplatit zaměstnance, ve středu okamžitě zkritizovala pravicová opozice. Předsedové TOP 09 i ODS Miroslav Kalousek a Petr Fiala slova o darebácích neplatících slušnou mzdu odmítli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva šéfové ODS a TOP 09 Petr Fiala a Miroslav Kalousek

Článek

„Lídr ČSSD Lubomír Zaorálek dnes označil podnikatele, kteří neplatí 'slušnou mzdu', za darebáky. Neupřesnil přitom, jak si tu 'slušnou mzdu' představuje. Každý podnikatel platí svým zaměstnancům tolik, kolik platit může, aby přitom nezkrachoval a jeho firma se rozvíjela,” uvedl Kalousek a vzpomněl i na další nedávné výroky představitelů ČSSD na adresu podnikatelů.

„Ti lidé tvoří, zajišťují pracovní místa, platí daně a zaslouží si naši úctu. Přestaňte je sprostě urážet, pánové z ČSSD. Přestaňte s tím nesmyslným třídním bojem, který je vlastní bolševickým extremistům, a ne demokratické státotvorné straně,” vzkázal rozhořčeně do Lidového domu.

Dřívější výrok exministra Jana Mládka o „parazitujících živnostnících” připomněl v souvislosti se Zaorálkovým vyjádřením i šéf ODS Petr Fiala.

„Živnostníci = paraziti, zaměstnavatelé = darebáci... ČSSD uráží a přikazuje. My chceme zvýšit mzdy díky nižším daním,” připomněl na Twitteru vlastní návrh na růst mezd.

Podnikatelům chybí už jen gilotina

Zaorálkův výrok nepotěšil ani zástupce zaměstnavatelů. „Paraziti, darebáci, zločinci? Zdá se, že v podání některých sociálních demokratů už chybí jen gilotina na podnikatele,” tlumočil stanovisko Hospodářské komory její mluvčí Miroslav Diro, podle něhož je snaha o „zahájení 'třídního boje' zaměstnanců proti zaměstnavatelům” za hranou.

Zaorálek ve středu řekl, že „neplatit zaměstnancům slušnou mzdu je darebáctví”. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám