Hlavní obsah

Další kopanec ČSSD podnikatelům: Platíš nízké mzdy, jsi neschopný darebák

Právo, Novinky, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté se ve středu ústy svého volebního lídra Lubomíra Zaorálka opět pustili do podnikatelů. ČSSD bude na pondělním zasedání vlády chtít projednat zvýšení minimální mzdy na 12 200 korun měsíčně. Současná výše minimální mzdy je 11 tisíc. Kandidát na premiéra Zaorálek nešetřil slovy o neschopnosti a darebáctví podnikatelů, kteří platí nízké mzdy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Jak ale upozornili Zaorálek a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, v ČR je hranice příjmové chudoby 10 640 korun, ČSSD proto připadá současná výše minimální mzdy nedůstojná.

„Neplatit zaměstnancům slušnou mzdu je darebáctví. Když někdo říká, že jeho byznys by zkrachoval kvůli minimální mzdě, vlastně říká, že není schopen podnikat tak, aby zajistil zaměstnancům normální život, a měl by přestat podnikat. To má pro naši zemi nulový význam,“ uvedl Zaorálek na setkání s novináři.

„Práce nemůže být spojena s pracující chudobou,“ doplnil. Cílem ČSSD je zvýšit minimální mzdu až na 16 tisíc do roku 2022.

Parazité i pseudopodnikatelé

Není to první případ, kdy politici ČSSD ostře kritizují podnikatele. V roce 2013 tehdy stínový ministr financí Jan Mládek prohlásil, že živnostníci „parazitují na zaměstnancích”. [celá zpráva]

Předseda Senátu Milan Štěch zase letos pronesl, že nižší odvody pro OSVČ využívá mnoho „pseudopodnikatelů“, kteří „nejsou z národohospodářského hlediska efektivně využití“. Poslední dva úlety se shodně dotýkají i národohospodářské politiky. [celá zpráva]

V minulých případech slova sociálnědemokratických politiků vzbudila značnou nevoli a oba představitelé měli podnikatelské veřejnosti co vysvětlovat.

Marksová: Minimální mzda musí narůst

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová ve středu na margo nízkých mezd doplnila, že Česká republika má nejnižší minimální mzdu ze zemí visegrádské čtyřky.

„Jestli někdo pracuje osm hodin denně, není možné, aby bral tak nízké peníze,“ řekla. 12 200 korun měsíčně, což chce ČSSD prosadit, je podle Marksové úplné minimum.

Přesvědčit lidovce

ČSSD ale narazí u koaličních stran: zvyšovat minimální mzdu příliš nechce ANO a KDU-ČSL ji chce zvýšit nejvýš o tisíc korun.

„Maximální částka pro nás je 40 procent průměrné mzdy, tedy 12 tisíc,“ potvrdil Právu předseda lidovců, vicepremiér Pavel Bělobrádek.  Marksová uvedla, že se bude snažit koaliční partnery přesvědčit.

„Chci se především zaměřit na kolegy z KDU. U kolegů z ANO mi to připadá beznadějné,“ řekla Marksová.

Anketa

Je podle vás lepší, když člověk najde práci za minimální mzdu, nebo když zůstane závislý na sociálních dávkách?
Raději práci za minimální mzdu
80,8 %
Raději zůstat na dávkách
19,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4329 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám