Hlavní obsah

Neschválený Sputnik nepovolovat, podpořili senátoři Blatného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve čtvrtek uvedl, že bude aktivně bránit tomu, aby v Česku byly používány protiepidemické léky a vakcíny, které by nebyly standardně schváleny. Řekl to senátorům v debatě o unijním postupu proti nemoci covid-19. Členové horní komory ho v tom podopřili.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Ruská vakcína Sputnik V

Článek

„Bývám v poslední době někdy kritizován za to, že 'bráním tomu', aby se do země dostávaly nové léky, nebo že bráním tomu, aby se dostávaly do země takové či jiné vakcíny,” prohlásil s tím, že ale nejde o bránění, ale o to, aby se všechno dělo, jak má.

„Proto jsem opakovaně řekl, že dokud budu ministrem zdravotnictví, potom budu na tomto postupu trvat,” uvedl v souvislosti s ruskou vakcínou Sputnik V.

Poslanci se hádali o Sputnik

Domácí

„Pokud by někdo chtěl obcházet Státní ústav pro kontrolu léčiv a ministerstvo zdravotnictví, budu tomu aktivně bránit,” doplnil.

Senátoři ho podpořili 

Senátoři následně stanovisko Blatného podpořili. „Podporujeme stanovisko ministra zdravotnictví Jana Blatného nepovolit použití vakcíny Sputnik V, aniž by prošla standardním schvalovacím procesem Evropské agentury pro léčivé příprav,” stojí v dodatku přijatého usnesení.

EU by už teď měla myslet na nákup Sputniku, burcuje bavorský premiér

Evropa

Vláda by podle nich měla zajišťovat pouze takové vakcíny, které jsou na základě kladného vědeckého doporučení EMA registrovány pro použití v EU. Kabinet by rovněž měl s ohledem na rozsah epidemie v Česku představit adekvátní komunikační kampaň, která se srozumitelně vymezí vůči dezinformacím a bude je systematicky vyvracet.

Blatný před senátory reagoval na zprávu, podle které prezident Miloš Zeman po poradě s exministrem zdravotnictví Romanem Prymulou chce, aby zatím neschválenou ruskou vakcínu Sputnik V prozkoumali čeští univerzitní vědci a dali vládě doporučení k jejímu užití.

Češi považují Sputnik V za nejlepší, píše ruská agentura

Koronavirus

Zeman se kvůli tomu již obrátil na rektora Karlovy univerzity Tomáše Zimu. Serveru Seznam zprávy to potvrdil prezidentův mluvčí.

Prezident se před několika dny pustil do Blatného, že by měl jako ministr skončit. K důvodům patřilo to, že odmítá bez schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) umožnit v ČR používání ruské nebo čínské vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám