Hlavní obsah

Nepochopitelné. Obnovte zákaz návštěv v nemocnicích, vyzývá vládu Kuba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nepochopitelný krok označil jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS) zrušení zákazu návštěv v nemocnicích v době, kdy jsou zdravotnická zařízení kvůli nákaze koronavirem přetížená. V tiskové zprávě uvedl, že vyzval vládu, aby zákaz obnovila.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Zastupitelé Jihočeského kraje zvolili v úterý novým hejtmanem Martina Kubu.

Článek

„Považujeme to za naprosto nepochopitelné v době, kdy jsou naše nemocnice v řadě krajů na limitu svých personálních i lůžkových kapacit a jen s mimořádným úsilím zdravotníci zvládají rostoucí počty pacientů, kteří jsou navíc mnohem častěji ve velmi vážném stavu,“ napsal Kuba, podle nějž vláda krok s kraji neprojednala.

Vládní krizové opatření dosud návštěvy pacientů ve zdravotnických zařízeních zakazovalo s výjimkou návštěv u nezletilých, pacientů s omezenou svéprávností, pacientů v hospicích a u porodů. Od pondělí je vláda umožní za podmínky dodržování daných hygienických podmínek.

V nemocnicích mizí volná lůžka pro covidové pacienty

Koronavirus

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) změnu vysvětloval tím, že podobný režim, jaký má platit v nemocnicích, mají nyní zařízení sociálních služeb a domovy pro seniory. Návštěvy jsou tam možné v případě, kdy návštěvník absolvuje s negativním výsledkem test na covid-19, nebo nemoc prodělal v posledních třech měsících. Návštěva musí mít alespoň respirátor FFP2.

„Rozumím snaze o podporu sociálního kontaktu nemocných a o jejich psychickou vzpruhu při setkání s blízkými, ale přichází to v nejméně vhodnou chvíli,“ poznamenal Kuba s tím, že sem v zastoupení kolegů hejtmanů požádal premiéra i ministra zdravotnictví o okamžité přehodnocení vládního usnesení a obnovení zákazu návštěv.

Nemocnice v Královéhradeckém kraji nezvládají nápor, záchranka vozí pacienty jinam

Koronavirus

Kuba upozornil, že návštěvy byly zakázány v mnohem příznivějších časech na začátku prosince. „Od 23. prosince se situace kontinuálně zhoršuje, proto nevidíme jediný důvod, proč vláda s touto změnou přichází právě teď. Pevně věřím, že se nám díky obnovení zákazu návštěv a při respektování všech dalších systémových opatření podaří co nejrychleji situaci ve všech regionech zvládnout a ochránit tak co nejvíce našich spoluobčanů,“ uzavřel Martin Kuba.

Počet pacientů s covidem-19 v českých nemocnicích začal strmě růst po Vánocích. Ještě 26. prosince jich bylo zhruba 4600, tento týden ke čtvrtku 7300. Hospitalizovaných ve vážném stavu za stejnou dobu přibylo o víc než polovinu na téměř 1100. Kapacity nemocnic, které se starají o pacienty s covidem-19, jsou téměř vyčerpané a možnosti zvýšení jsou velmi omezené kvůli nedostatku personálu, řekl v pátek náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý.

Reklama

Výběr článků

Načítám