Hlavní obsah

V nemocnicích mizí volná lůžka pro covidové pacienty

Jako kritickou hodnotí mnoho Právem oslovených nemocnic po celém Česku situaci s lůžky pro lidi s onemocněním covid-19. Třeba v Královéhradeckém kraji už na začátku týdne musely nemocnice své pacienty převážet jinam, karlovarský hejtman hledá kvůli tomu pomoc v sousedním Německu.

Článek

V krajských nemocnicích Královéhradeckého kraje je aktuálně hospitalizováno více než 270 pacientů s covidem-19, padesát z nich na intenzivní péči.

„Momentálně je volných přibližně 20 standardních lůžek a dvě intenzivní, současně chybí kolem dvou set padesáti zdravotníků, kteří jsou v pracovní neschopnosti či v karanténě. V trutnovské nemocnici chybí přibližně čtvrtina zdravotnického personálu,“ upřesnila mluvčí zdravotnického holdingu Lucie Chytilová.

Chystejte covidová lůžka, nařídilo ministerstvo nemocnicím

Domácí

Krajský mluvčí Dan Lech­mann Právu potvrdil, že dochází k převozům pacientů. Už v pondělí krajští záchranáři převezli první dva pacienty mimo území Královéhradeckého kraje. Převoz se týkal jednoho pa­cienta z trutnovské oblastní nemocnice do pardubické nemocnice. Také Fakultní nemocnice Hradec Králové přeložila během úterý jednoho pacienta s covidem-19 na umělé plicní ventilaci do ÚVN v Praze, aby si uvolnila ventilované lůžko.

Jsme, slušně řečeno, totálně v háji a zdaleka není konec.

V Karlovarském kraji je počet lůžek pro pacienty covid pozitivní na samé hraně kapacity. „Navýšení počtu lůžek se ne­ustále řeší,“ uvedla mluvčí kraje Jana Pavlíková, podle které karlovarský hejtman Petr Kulhánek (KOA) oslovil bavorskou a saskou vládu, zda by neumožnila případný přesun pacientů na lůžka v nemocnicích, které fungují v příhraničí.

„Jsme totálně v háji“

„Obratem odpověděli, že u nich je epidemiologická situace také nelehká, ale že jsou samozřejmě připraveni koordinovat pomoc. To se ale musí odehrát na úrovni vlád,“ pokračovala mluvčí s tím, že Kulhánek prostřednictvím asociace krajů apeloval na vládu, aby se ministerstva navzájem domluvila.

Nemocnice v Královéhradeckém kraji nezvládají nápor, záchranka vozí pacienty jinam

Koronavirus

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) pro ČTK řekl, že bude-li třeba, resort téma s Německem otevře. Kraj hledal personální pomoc rovněž u provozovatelů lázeňských zařízení a ambulantních zdravotnických zařízení, zatím ale bez odezvy.

Kritický počet volných lůžek v regionu přetrvává. „V Chebu by i lůžka byla, ale tam nám chybí personál,“ prozradila Pavlíková s tím, že by do chebské nemocnice byli potřeba dva lékaři a deset zdravotních sester. „V sokolovské nemocnici by nějaká volná lůžka ještě byla, ale jen část je na intenzivní péči, zbytek jsou standardní lůžka,“ konstatovala. „Standardní lůžka ještě nějaká máme, ale u intenzivních jsme na hraně,“ dodala.

„Jsme, slušně řečeno, totálně v háji a zdaleka není konec,“ okomentoval situaci na Trutnovsku, které patří mezi nejpostiženější oblasti republiky, Miroslav Procházka, ředitel Oblastní nemocnice v Trutnově.

Dvěma nemocnicím už pomáhají vojáci

Koronavirus

Lůžka, jichž je 55, vyčleněná v trutnovské nemocnici pro nakažené s nutnou hospitalizací, se beznadějně zaplnila. Pacienty umísťují na pokojích ve standardních odděleních.

„Kapacitu hodláme posílit o třetí speciální covidové oddělení se zhruba 14 lůžky. Vzhledem k počtu pacientů vyžadujících kyslíkovou podporu se dostáváme na hranu technických možností rozvodů medicinálních plynů po nemocnici,“ řekl Procházka, jenž v příštích deseti dnech očekává hospitalizaci další stovky lidí. Situaci komplikuje chronický nedostatek personálu umocněný zdravotníky na pracovní neschopnosti.

Vyškov hlásí plno

Také Zlínsko patří k nejpostiženějším regionům v zemi a počty hospitalizovaných covidových pacientů stále rostou. Krajská nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně včera otevřela již osmé covid centrum. Zřejmě i poslední, na další stanici už nemá lidi.

„Chybí nám asi dvě stě zdravotníků,“ vysvětlil šéf KNTB Radomír Maráček. Z necelých dvou set standardních covidových lůžek na dosavadních sedmi stanicích je volných 24. „V intenzivní péči je situace ještě horší a volné zbývají pouze jednotky lůžek,“ uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Už od konce minulého roku přijímá zlínská nemocnice zhruba šestnáct covidových pacientů denně. Na jižní Moravě jsou pacienty s koronavirem téměř zaplněná lůžková oddělení menších nemocnic. Například Blansko a Vyškov hlásí plno. Naopak obě brněnské fakultní nemocnice mají lůžek ještě dost. U nich se počítá s tím, že právě oněm menším nemocnicím v případě, že se zcela zaplní, pomohou.

Zdravotníci musejí být po celou směnu v covid centrech zlínské nemocnice v ochranných oblecích.

Reklama

Výběr článků

Načítám