Hlavní obsah

Není to příliš hezký pohled, komentoval Nečas soud s Bártou

Právo, Novinky, rsk, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co prezident Václav Klaus označil soudní jednání kolem údajného uplácení Jaroslava Škárky Vítem Bártou za absurdní reality show, připojil se s komentářem i premiér Petr Nečas (ODS). Ten komentoval soud s představiteli VV slovy, že pohled do stranických útrob není „příliš hezký“.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Nečas ale zdůraznil, že by ústavní činitelé k hodnocení tohoto jednání měli být velmi zdrženliví. „Aby jakýkoli výrok nebyl označován za pokus ovlivnit nezávislou práci orgánů činných v trestním řízení či soudů. V demokratickém právním státě posuzuje nezávislý soud vinu či nevinu jednotlivých aktérů, neprobíhá politický proces s tou či onou stranou,“ řekl ve čtvrtek.

Den předtím se přitom k soudu s Vítem Bártou vyjádřil i prezident Václav Klaus. Na rozdíl od Nečase byl však mnohem sdílnější a nebral si servítky. Podle něj jde o absurdní reality show v přímém přenosu, do které se plete vše možné i nemožné. [celá zpráva]

„V každém případě je to ničivý prvek vůči politickému systému v ČR, je to věc nesmírně riskantní a nás v každém případě všechny dohromady zásadním způsobem poškozující,“ řekl Klaus ve středu.

Soudní jednání pokračuje ve čtvrtek výslechem dalších aktérů kauzy. Mezi předvolanými jsou i vicepremiérka Karolína Peake nebo ministr Školství Josef Dobeš. Soudce už ve středu konstatoval, že v pátek hlavní líčení odročí na zatím neupřesněnou dobu kvůli několika důkazům, rozhodně to však nebude už příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám