Hlavní obsah

Nemocnost poroste, ale síla chřipkové epidemie se určit nedá, tvrdí lékařka

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narůstající výskyt chřipky i respiračních onemocnění v posledních týdnech bude pokračovat. Zda bude letošní chřipková epidemie intenzivní, však nelze predikovat, řekla Novinkám vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Martina Havlíčková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Soudíc podle toho, že jinde ve světě a v Evropě začínají epidemie jako explozivnější, je možné, že ta vlna bude o něco intenzivnější, ale to se teprve uvidí,” sdělila lékařka. Síla případné epidemie se podle ní nedá dopředu určit.

„Osobně si myslím, že nemocnost teď bude nějakou dobu stoupat. Jestli bude stoupat explozivně, nebo pomaleji, a jestli dosáhne té nebo oné výše, to vám nikdo neřekne,” nechtěla spekulovat.

Mezi subtypy chřipkových virů převažují A/H1N1 a A/H3N2. Objevil se i virus typu  B. „Jsou to stejné viry jako kteroukoli jinou zimu,” uvedla Havlíčková. Letošní statistiky se podle jejích slov nijak nevymykají očekávaným předpokladům.

Národní referenční laboratoř pro chřipku uvedla, že na 100 tisíc obyvatel bylo ve třetím kalendářním týdnu 1191 onemocnění, což je nárůst proti předchozímu týdnu o 15,3 procenta. Další statistiky budou k dispozici až v pondělí 1. února.

Epidemii hlásilo v Evropě 10 států

Do minulého týdne epidemiologové zaznamenali 22 závažných případů chřipky, přičemž čtyři lidé zemřeli. [celá zpráva]

Jak Havlíčková připomněla, těžký průběh chřipky není dán ani tak vlastnostmi viru, ale jde o interakci se stavem pacienta. „Není to tak, že by virus nesl nějaké mutace, které dělají ty těžké průběhy,” zdůraznila.

Těžší průběh mívá chřipka obecně u starších osob a u lidí se zhoršenou imunitou. Ostatně všichni čtyři zemřelí měli ve své anamnéze některou z chronických chorob.

Chřipka

Virové onemocnění, které se nejčastěji projevuje horečkou, suchým dráždivým kašlem, bolestmi hlavy, za očima, bolestmi svalů, kloubů a celkovou únavou. typické je nechutenství, může se objevit i zvracení.

Běžné virové infekce, klasická "nachlazení" se projevují jako rýma nebo kašel. Při chřipce člověk rýmu nemá.

Komplikacemi chřipky jsou záněty průdušek, zápal plic i zhoršení chronických onemocnění. Druhotně se může přidat i bakteriální zánět nosních dutin.

Více zde.

V Evropě hlásilo minulý týden plošnou epidemii Finsko, Řecko, Irsko, Izrael, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Slovinsko, Švédsko a Turecko. Ve většině států převažoval kmen A/H1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám