Hlavní obsah

Neměl chytrý mobil, málem ho nepustili do letadla

Praha

Bez chytrého mobilu lze v dnešní pandemické době cestovat jen s obtížemi. A to i přesto, že je mnoho lidí, kteří ho nevlastní, například senioři.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Tak se před pár dny dostal do problémů Petr, novinář středního věku, jehož totožnost redakce Práva zná. Při zpáteční cestě z Bulharska do Prahy jej personál na letišti málem nepustil do letadla.

Neměl totiž vytištěný příjezdový formulář a neměl ani chytrý telefon, aby se mohl prokázat QR kódem. Zatímco byl na dovolené, vláda pravidla pro cestování zpřísnila.

„Když jsem odlétal, ještě neplatilo, že člověk musí mít vyplněný příjezdový formulář. To vstoupilo v platnost až dva dny před mým odletem. Vůbec mě nenapadlo, že by to mohl být problém, zvlášť když jsem už dávno po druhé dávce očkování,“ vyprávěl Petr.

Cesta na dovolenou: Nestačí hlídat podmínky cílové země, narazit můžete u dopravce

Ekonomika

„Při odbavení na bulharském letišti po mně ale chtěli QR kód z příletového formuláře. Nechápal jsem, co chtějí, a ukázal jsem jim očkovací certifikát. To ale personál nezajímalo,“ řekl.

Příjezdový formulář musí každý, kdo se vrací ze zahraničí, vyplnit před návratem v elektronické podobě a odeslat. Zpátky jim pak přijde potvrzení pomocí speciálního PIN kódu nebo QR kódu, kterým se cestující na letišti prokáže.

Hodinový boj

„Řekli mi, že si příjezdový formulář můžu vyplnit na místě, ale opět jen s pomocí chytrého telefonu. Stejný problém měli kromě mě další lidé. Jeden měl vybitý telefon a další dva v tom stresu nemohli formulář odeslat,“ uvedl.

Anabáze nakonec dopadla dobře. „Po hodinovém boji mávli rukou, ať si to vyřešíme v Praze. Tam už byl u pasové kontroly připravený počítač s tiskárnou,“ dodal Petr.

„Příjezdový formulář je v elektronické podobě. Osoby, které nedisponují chytrým telefonem, mohou formulář vyplnit před cestou na místě, kde mají přístup na internet, a mohou si ho vytisknout,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Řekové pláčou: Tak málo turistů je katastrofa

Cestování

Petr s tím ale nesouhlasí. „Nikdo nám neřekl, že po nás budou chtít formulář už v Bulharsku, loni jsem jej vyplňoval teprve až na palubě letadla. Navíc bez smartphonu bych to tam těžko mohl řešit. Nevím ani, kde bych si ho mohl v Bulharsku vytisknout,“ řekl Právu.

S podobným příběhem se na Facebooku svěřila žena pod jménem Lenka P., jejíž postarší rodiče mají zaplacenou dovolenou v Polsku a na zpáteční cestu budou příjezdový formulář potřebovat.

Senioři bez internetu

„Rodičům je 76 a 74 let a velice rádi cestují. Neumějí pracovat s počítačem, internetem a tiskárnou. Nemají tudíž ani e-mailovou adresu. Když něco potřebují, vyřídím to za ně já,“ psala Lenka.

„Aby se z dovolené vrátili domů, musí si tedy koupit chytrý telefon a naučit se s ním pracovat? Jen proto, kdyby byli po příjezdu do ČR pozitivní, tak aby se dohledalo, koho kde mohli nakazit. Dva plně očkovaní lidé,“ napsala žena.

Evropané vyrážejí na dovolenou. Češi volí přírodu, ostatní moře

Finance

Od 19. července musejí příjezdový formulář vyplňovat všichni, kteří se vracejí ze zahraničí včetně „zelených“ zemí s nízkým rizikem nákazy.

V něm vyplňují základní informace, jako je jméno, adresa, číslo pasu nebo občanského průkazu a použitý dopravní prostředek. Cestující musí také uvést, jestli se během posledních dvou týdnů nesetkali s nakaženým člověkem.

Neočkovaní lidé se musí kromě formuláře prokázat negativním testem.

Reklama

Výběr článků

Načítám