Hlavní obsah

Řekové pláčou: Tak málo turistů je katastrofa

Řecko včetně oblíbených ostrovů zeje prázdnotou. Podle místních podnikatelů je to letos ještě horší než v loňské sezoně. Pláže jsou prázdné, část hotelových areálů uzavřená pro nedostatek hostů, bary i restaurace obsazené po pár stolcích.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Restaurace i řady lehátek jsou na Krétě připravené, jen turisté stále nikde.

Článek

Povinnost roušek na rozdíl od jiných jižních evropských států neplatí venku, pouze v městské dopravě a v obchodech. Na neočkované čeká při cestě do zeleného Řecka test tam, od 9. července i při návratu do Česka.

Vždy dobře naladění řečtí hoteliéři prostřednictvím reportérky Práva svoje oblíbené hosty z Česka prosí: „Přijeďte!“

„Je to tak smutný pohled na prázdné pláže. Přitom vše je připravené. Jak tady na Krétě, tak jinde je tak strašně málo turistů, že jestli to takhle bude celou sezonu, bude to pro nás katastrofa,“ řekl jeden z krétských podnikatelů.

„Je to snad ještě horší než loni, kdy už tak některá místa připomínala města duchů. Jsme opravdu rádi za každého, kdo přijede,” dodal.

Přestože restaurace i bary jsou otevřené, všude je dezinfekce k volnému použití a obsluha nosí roušky, odhadují místní restauratéři obsazenost na deset procent běžné návštěvnosti.

Proto je ani tolik netrápí, že od čtvrtka řecká vláda zpřísnila pravidla pro jejich provoz a budou moci obsluhovat jen zákazníky usazené u stolu.

Především větší hotelové resorty část svých areálů s dalšími bazény či bary uzavřely, kvůli nízké obsazenosti.

Řecko zpřísňuje. Omezení se dotknou restaurací, na hranicích se tvoří fronty

Koronavirus

Některé hotelové restaurace se vrátily ke snídaním a večeřím formou bufetu a případnému přenosu infekce brání tím, že hostům rozdají jednorázové rukavice.

Ceny jsou na řeckých ostrovech pro českého turistu zhruba stejné jako loni, tedy poměrně nízké, zvláště při srovnání se Španělskem či Itálií.

Levněji s cestovní kanceláří

Slabá turistická sezona Řeky nyní trápí více než epidemiologická situace, i přestože podobně jako v Česku se v posledním týdnu zhoršuje, a to hlavně mezi mladými lidmi.

Denní počty covid pozitivních vzrostly trojnásobně, v jedenáctimilionové zemi dosáhly na 1800 případů za 24 hodin.

Nenahlášením návratu z ciziny by zaměstnanec riskoval

Ekonomika

A tak mimo jiné řecké úřady zavedly povinnost prokázat svou bezinfekčnost. Ať už očkováním, prodělaným onemocněním, nebo negativním testem na covid. A to i při cestách z pevniny na ostrovy nebo z ostrova na ostrov.

Na českého turistu, který se rozhodne navštívit pevninské Řecko nebo některý z řeckých ostrovů, čeká povinnost vyplnění příjezdového formuláře, který najde na webových stránkách českého ministerstva zahraničí, a musí mít dokončené očkování s 14denním odstupem, prodělaný covid, či test.

„My jsme se rozhodli na poslední chvíli, chtěli si koupit letenky na Krétu a vyrazit takříkajíc s batůžkem. Ale letenky podražily, a tak lepší bylo objednat si zájezd přes cestovní kancelář, kde za cenu samotných dvou letenek máme v podstatě i ubytování,“ popsala jedna z českých turistek.

Dovolenou v cizině si dobře pojistěte

Finance

„Jedeme ještě na nedaleký ostrov Santorini, kde je podle postřehů jiných cestovatelů nyní levněji. Tam je však od 5. července pro vstup nutný pro neočkované alespoň antigenní test, takže přítel se musí ještě jednou testovat. Zde v místě vyjde takový test na 30 eur. Já jako plně očkovaná nemám žádnou další povinnost, covid pasy fungují,“ dodala žena z Prahy.

Nově test po návratu

Na davy podle delegátů cestovních kanceláří letos nenarazíte ani na nejfrekventovanějších památkách, vyhlášených plážích či v aquaparcích. Autobusy plné turistů, které obrážejí největší perly řeckých ostrovů, letos k vidění nejsou vůbec.

Chorvatsko zpřísnilo podmínky vstupu do země

Koronavirus

Byť Česká republika řadí Řecko mezi země s nízkým rizikem nákazy, od 9. července čeká při návratu na každého staršího šesti let vyplnění příjezdového formuláře.

Kdo není plně naočkovaný nebo není držitelem covid pasu kvůli prodělanému onemocnění, musí se prokázat PCR testem ne starším než 72 hodin či antigenním, provedeným nejpozději před 48 hodinami.

Ministerstvo zahraničí ale přece jen k nové povinnosti přidalo vstřícný krok vzhledem k dražším testům v zahraničí.

Devět tipů, jak si dobře vybrat hotel: Čtěte recenze a neplaťte předem

Cestování

„Čeští občané, občané EU a cizinci s povolením k trvalému pobytu mohou test absolvovat až do pěti dní po příjezdu na území ČR,“ uvádí resort zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám