Hlavní obsah

Německo koupí Lobkovický palác, Česko pozemek v Berlíně

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po mnoha letech jednání o budovách ambasád Německa a Česka v jejich hlavních městech se konečně rýsuje dohoda. České ministerstvo zahraničí chce v létě začít definitivně řešit zázemí pro české diplomaty v Německu. Nahrává mu velký zájem SRN o koupi barokního Lobkovického paláce, který mají pronajatý pro sídlo své diplomatické mise v Praze.

Foto: Archiv, Právo

Lobkovický palác

Článek

České ministerstvo využije této příležitosti, aby dojednalo na oplátku koupi pozemku v Berlíně pro výstavbu úplně nové české ambasády v diplomatické čtvrti. Obě transakce mají proběhnout současně. Plyne to z dokumentu pro vládu, který má Právo k dispozici.

„Ještě jsme si úplně neplácli. Ale abychom mohli definitivně jednat, musím mít svolení vlády,“ opatrně včera pronesl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) na dotaz Práva. Dnes předkládá podrobnosti o obou obchodech vládě ke schválení. Připustil ale, že by to vládě nikdy neposlal, kdyby neměl věc předjednanou, a proto spoléhá na souhlas.

Němci považují palác na Malé Straně symbolicky za součást německých dějin, neboť právě do jeho zahrad se v roce 1989 uchýlily tisíce občanů tehdejšího NDR, aby si vymohly vystěhování do SRN. Proto již léta německá strana usiluje o jeho vlastnictví.

Před třemi lety nabídlo Německo výměnou pro český zastupitelský úřad v Berlíně rozsáhlou budovu, kterou uvolnila americká ambasáda v centru německé metropole. To řešení se ale podle Schwarzenberga „nelíbilo v Praze“, a tak z něho sešlo. Již v té době se psalo o tom, že Němci chtějí využít situace, že česká ambasáda v Berlíně potřebuje velkou rekonstrukci.

Bude se stavět nové sídlo

České velvyslanectví v Berlíně užívá budovu ambasády v bývalé NDR, která je sice architektonicky zajímavá a je i jistým unikátem, nicméně podle Schwarzenberga je naprosto nepraktická, veliká, ošklivá a málo reprezentativní. „Je blbě postavená a spotřebuje příliš mnoho peněz,“ shrnul. Ročně spolyká jen provoz technicky nevyhovující budovy přes 10 miliónů korun.

Foto: Archiv, Právo

Brutální architektura budovy, v níž sídlí, české velvyslanectví v Belíně

I proto padlo rozhodnutí o koupi pozemku v rezidenční čtvrti a o stavbě nového sídla mise. „Bude to výhodnější z dlouhodobého i střednědobého pohledu. Do jednoho baráku soustředíme všechno, včetně rezidence. Bude to účelnější,“ je přesvědčen ministr.

ČR vlastní v Německu několik budov, které chce prodat. Vedle zmíněné budovy zastupitelského úřadu jde o rezidenci velvyslance, bytový komplex o 81 bytech v Berlíně-Pankowě a budovu bývalého generálního konzulátu v Bonnu. Prodejem těchto objektů, jejichž aktuální účetní hodnota je vyčíslena na 624 miliónů korun, plánuje ČR utržit 650 miliónů korun.

Kolik vedle toho vynese prodej cenného pražského Lobkovického paláce, ministr odmítl zveřejnit.

Zatímco objekty v Pankowě a Bonnu mají být prodány okamžitě, ostatní budou moci jít do prodeje až po dostavbě nového sídla.

Srdeční záležitost i dobrá adresa

Pozemek na kraji lesíka, který německá strana Česku nabídla, má výměru 2320 m2, má stát 147,5 miliónu korun. Na vedlejší parcele se chystá stavba zastupitelského úřadu Indonésie, v blízkém sousedství sídlí ambasády Japonska, Itálie, Slovenska či Řecka. Jde tedy o tzv. dobrou adresu.

I když současná ambasáda, která se objevuje často jako kulisa módních fotografií či filmů, sídlila také dobře: v sousedství spolkových ministerstev financí, sociálních věcí a zdravotnictví či budovy spolkové rady.

Tak, jako je Lobkovický palác symbolicky významný pro Němce, je i návrat českých diplomatů na Tiergartenstrasse srdeční záležitostí. „Je nedaleko tam, kde bylo kdysi předválečné československé velvyslanectví,“ podotkl Schwarzenberg.

Nové sídlo má celkem stát i s  pozemkem 407,5 miliónu korun. Z toho výdaje na dům se zatím odhadují na 260 miliónů korun.

„Při výpočtu finanční náročnosti jsou částečně zohledněny složité zakládací podmínky v Berlíně, tj. vysoká hladiny spodní vody, zakládání na navážkách apod.,“ uvádí se v materiálu, který Černínský palác předkládá vládě.

Za to, co tam máme, dostaneme dost, abychom postavili něco opravdu dobrého a moderního. Tak jdeme do toho. Myslím, že vyjdeme finančně tak, aby celá transakce byla v plusu,“ řekl Právu Schwarzenberg. Jak dodal, je třeba počkat na dobré nabídky, protože sleduje, že vhodná doba se blíží. „Před dvěma lety by to bylo špatné, ale teď už se to lepší,“ dodal ministr.

A kdy by se mohli čeští diplomaté stěhovat? To ministr nechtěl odhadovat.

„To vám ještě teď neřeknu, bude to také záviset na tom, kdy to prodáme. Popravdě řečeno, nečekám, že během mého ministrování uvidím hotovou budovu. Ale myslím, že o stavbě, tedy co tam bude stát, bych mohl ještě já rozhodnout,“ prohlásil.

V materiálu pro vládu se uvádí, že investiční záměr počítá s čtyřpatrovou budovou s jedním patrem pod zemí, v níž by měly být kanceláře, vstupní hala a recepce, reprezentační prostory, kinosál, výstavní plochy, 20 garážových stání a také jeden byt 4+1 s výměrou 200 m2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám